Диета с доматен сок

История

Родината на домата е Перу, откъдето той пристига в Европа през 16 век. Първоначално доматите са се използвали като декоративни растения в Испания и Италия, а през 18 век даже са ги смятали за отровни. През същия век, обаче, испанците и италианците започват смело да ги използват в кулинарията. Америка продължила традицията и тогава се появява най-известният експортен продукт на тази страна - доматеният кетчуп (1830 г).

доматен сок за пречистване

Хранителни факти

Доматеният сок е един от най-полезните сокове. Той помага при отслабване и почиства организма. Сокът съдържа киселини, които са необходими на обменните процеси в организма и е богат на натрий, калий, магнезий, калций.

Когато купувате домати избирайте твърди, стегнати домати, без сбръчкана кожичка. Доматите най-добре се съхраняват при температура 10-13 С.

Плодовете, пюрето и сокът от домати са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени от понижена киселинност. Благоприятно въздействие доматите оказват на функцията на сърдечно-съдовата система. Не се препоръчват при хора страдащи от гастрит.

В доматите се съдържат антиоксиданти, които забавят процесите на стареене. В 100 гр пресни домати има само 17 калории, което ги нарежда сред продуктите, подходящи за диети. Маските от настъргани пресни домати се използват при мазна и отпусната кожа на лицето. Домати се включват и в анти диабетичните лечебни диети.

Препоръчваме Ви ежедневно да пиете 200 мл доматен сок. Това ще ви осигури 1/2 от необходимата доза витамин С и А. За да направите 2 чаши доматен сок са необходими около 1/2 кг домати.

Диета с доматен сок (примерно дневно меню)

Закуска:
Чаша пресен доматен сок, две филии ръжен хляб, намазани с извара, плод.

Обяд:
Чаша пресен доматен сок, 100 г варен ориз, зеленчуци, 100 г печена риба.

Следобедна закуска:
Ябълка.

Вечеря:
Печена пилешка пържола. Пълнен домат - отрежете капаче от домат, разбъркайте вътрешността му с натрошено обезмаслено сирене, счукан чесън, босилек, малко сол и напълнете домата с тази смес. Чаша доматен сок.

*Диетата може да се спазва не повече от 2 седмици.