Адаптогенните Препарати в Силовия Трибой

Трудно е да се прецени огромното значение на физическия и психическия тонус за постиженията в силовия трибой. Високата мотивация и психическата настройка са едни от основите съставляващи успеха. Малко са хората, които могат да подредят живота си по следния идеален график: сън, хранене, активна почивка, тренировка. Професионалните пауърлифтери са единици, а какво да правят всички останали любители-трибойци? Откъде да наберат психическа енергия след тежкия трудов или учебен ден?

На този въпрос има отговор: Адаптогените.

Адаптогените са клас растителни вещества, които имайки неголеми анаболни свойства, могат да повишават работоспособността, превъзхождайки в това си качество много синтетични анаболни препарати! За разлика от тях обаче практически не са токсични, понасят се много добре, имат малко противопоказания. Може да се приемат както самостоятелно, така и в комбинация с други анаболни вещества за потенциране (засилване) на общия ефект.

Адаптогените са способни да засилят синтеза на някои медиатори*, повишавайки по този начин чувствителността на клетките към собствените хормони на организма. Своето наименование адаптогените са получили от способността си да повишават устойчивостта на организма към различните неблагоприятни фактори: физическо натоварване, хипоксии, токсини, радиоактивни или електромагнитни облъчвания и други.

1. Левзея, pапонктикум / Leuzea, или Raponktikum / Rhaponticum carthamoides

Левзея

Род тревисти многогодишни растения от сем. Сложноцветни, около 20 вида.

Това растение произхожда от Източен и Западен Сибир, Средна Азия и се намира на 1200-1700 н.в. Левзеята съдържа веществата фитоекдизони (стероидни съединения), притежаващи силна анаболна активност. Екстракта от Левзея е способен да усили белтъчния синтез в организма, натрупването на белтъчини в мускулите, черния дроб, сърцето и панкреаса.

Значително се повишава физическата издръжливост и умствената работоспособност. Продължителният прием на Левзея подобрява общото кръвообръщение, това се обяснява с постепенното разширяване на кръвоносните съдове. Забавя се честотата на сърдечните удари, което се обяснява както с подобряване тонуса на парасимпатиковата нервна система, така и с повишаване мощността на сърдечния мускул. Отличителна особеност на Левзеята е нейната способност да подобри състава на периферната кръв чрез усилване дейността на клетките в костния мозък. В кръвта се повишава съдържанието на еритроцити, левкоцити, хемоглобин. Повишава се имунитета.

Левзеята се продава под формата на спиртен екстракт от корените на растението. В последно време се и във вид на сух екстракт. Начин на прием: По 1 път на ден сутрин в доза от 20 капки до 1 чаена лъжичка спиртен разтвор, до 1 грам сух екстракт. Левзеята се явява едно от най-силните натурални анаболни вещества в природата!

Екдистерон (Ратибол) – стероидно съединение извлечено от Левзеята. Притежава силно изразени анаболни и стимулиращи свойства. Начин на прием: по 5-10 грама 3 пъти на ден.

2. Златен корен / Rhodiola Rosea

Златен корен

Rhodiola-Rosea. Среща се в Източен и Западен Сибир, Алтай. Фармакологичните ефекти на златния корен се обуславят от наличието на такива вещества като родозин и родиолизид.

Златният корен е способен да повиши мускулната сила и силовата издръжливост. Повишава се активността на съкратителните белтъци актин и миозин. Увеличава се размера на митохондриите. Продава се под формата на спиртен екстракт, в последно време и като сух екстракт.

Начин на прием: Един път на ден сутрин в доза от 5 капки до 1 чаена лъжичка.

Аралиеви (Araliales)

Най-известни представители са: Манджурската аралия, Елеутерокока, Жен-шена, Заманихата.

3. Манджурска аралия / Aralia Madjurskaya

Манджурска аралия

Oтличителна черта на това растение е способността му да предизвика доста добре усетима хипогликемия**. Доколкото тази хипогликемия е съпроводена с отделянето на растежен хормон, приема на Аралия предизвиква значителен общ анаболен ефект съпроводен със силно увеличен апетит и общо увеличение на мускулната маса. Фармакологичните ефекти на Аралията се дължат на особен вид гликозиди – Аралозиди тип А, тип В, тип С и други.

Под формата на спиртен екстракт, както и в сух екстракт. Начин на прием: По 1 път на ден сутрин от 5 до 15 капки.

4. Елеутерокок / Eleutherococcus Senticosus

Елеутерокок

Представлява бодлив храст, разпространен в Далечния Изток и Южен Сахалин. Наричат го още ” сибирски жен-шен “. Съдържа група гликозидо-елеутерозиди. Тези елеутерозиди повишават работоспособността и белтъчния синтез. Усвояването на въглехидратите и синтезът на гликогена също се увеличават. Увеличава се окислението на мастните киселини при физическо натоварване. Особеността на Елеутерокока се състои и в това, че подобрява цветното зрение и работата на черния дроб.

Среща се както като спиртен екстракт, така и като сух екстракт. Приема се от 10 капки до 1 чаена лъжичка веднъж на ден сутрин.

5. Жен-шен / Panax Ginseng

Жен-шен

Многолетно тревисто растение, съдържа гликозидите „Панаксозиди“, които обуславят неговото захаро-понижаващо действие. По анаболна активност е равен, примерно на Елеутерококата и подобно на нея има способността да потенцира действието на ендогенния инсулин.

Среща се под формата на спиртен екстракт и сух екстракт. Приема се по 10-50 капки един път на ден сутрин.

6. Висока Заманиха / Optopanax Elatus

Висока Заманиха

Произхожда от Далечния Изток. Съдържа сапонини, алкалоиди и гликозиди. Притежава тонизиращо и леко анаболно действие. По ефективност на общо укрепващото действие е равностоен на Жен-шена.

Среща се под формата на спиртен екстракт. Приема се по 30-60 капки сутрин 30 мин. преди хранене.

7. Сапарал

Група от амониеви соли на тритерпинови гликозиди, получени от корените на манджурската аралия. За разлика от Аралията няма такива захаронамаляващи и анаболни свойства, но способността за възбуждане на ЦНС е засилена, повече отколкото на настройката от Аралия. Нелошо повишава работоспособността.

Дозировката е един-два пъти на ден по 1-2 табл.

8. Китайски Лимонник / Schizandrae Chinensis

Китайски Лимонник

Разпостранен е в Приморския и Хабаровския район. Основните фармакологични свойства на Лимонника са обуславени от съдържанието на кристалното вещество схизандрид. Характерна черта на Лимонника е значително повишаване на работоспособността, подобряване на настроението, повишаване на зрителната острота. Всички тези ефекти са обуславени от способността на Лимонника да подобрява нервната проводимост, да повишава чувствителността на нервните клетки и да усилват възбудимостта на ЦНС. Предлага се под формата на спиртни настройки.

Дозировка: 10-25 капки веднъж на ден сутрин.

9. Платанолистна Стеркулия / Sterculia Platanifolia

Платанолистна Стеркулия

Подобно на Елеутерокока и Жен-шена стимулира работоспособността и анаболните процеси. Предлага се във вид на спиртна настройка.

Дозировката е 10-40 капки сутрин.

Следва да се отбележи, че анаболното действие на адаптогените се реализира единствено на фона на тренировъчно натоварване, затова е удачно използването им само тогава.

Доколкото всички гореизброени препарати притежават свойствата да усилват възбуждащите и затормозващите процеси в ЦНС много е важно да умеете да съблюдавате тяхната правилна дозировка, а така също и правилно да се приемат в течение на деня.

Практически всички адаптогенни препарати стимулират катехоламините***, така че следва да се приемат веднъж дневно и желателно сутрин. Известно е също, че малките дози адаптогени имат точно противоположен ефект спрямо големите дози, тоест повече не е по-добре! Реакцията на всеки индивид спрямо различните адаптогени е строго индивидуална, така че препоръчваните дозировки са доста условни.

За някого капка Елеутерокок може да предизвика луда активност, а на друг да му се налага да го приема със супена лъжица. Предозирането на този клас анаболици си е достатъчно опасна – безсъние, учестен пулс, превъзбуждане на нервната система.

Най-мощните растителни анаболици се явяват Левзеята, Елеутерокока и Жен-шена, но мъдрите китайци не препоръчват мъже под 30 г. да ги използват. След тях по анаболен ефект идват Лимонника и Аралията.


(*) – веществата, чрез който едни клетки предават импулса (заповедта) към други клетки
(**) – силно понижаване на кръвната захар
(***) – биологично активни вещества, засилващи анаболните процеси и стимулиращи ЦНС