Изгонете стреса, килограмите и умората с йога

Колкото повече позволяваме на стреса да управлява ежедневието ни, толкова по предразположени сме към напълняваме. Подготвихме няколко упражнения, с помощта на които да премахнете натрупаната умора и да направите диетите си по-ефективни.

Предлаганите четири упражнения са от древната система на йога за духовно и физическо съвършенство. Изпълнявайте упражненията сутрин на отворен прозорец и задължително преди закуска.

Диетите и йога

Упражнение 1: Застанете в изправен стоеж със събрани крака. Стегнете корема и приберете таза. Протегнете бавно едната ръка нагоре и вдишвайте. След това започнете бавно да се навеждате точно встрани и едновременно с това дърпайте с ръката. Издишайте шумно. Върнете по обратния път и отново направете пълен дихателен цикъл - вдишвайте и издишвайте. След това изпълнете същото движение и в обратната посока. Дръжте очите затворени през цялото време.

Упражнение 2: От същото изходно положение протегнете ръце встрани с длани нагоре. Бавно приклекнете около една педя и вдишайте дълбоко. Изправете се и в същото време издишайте. Не отделяйте пети от пода. Дръжте гърба изправен. Повторете 5 до 10 пъти.

Упражнение 3: Легнете по гръб и протегнете крака събрани един до друг. Пръстите им трябва да са в контрашпиц. Бавно изправете глава и рамене и вдишайте. По време на движението ръцете се движат в посока към пръстите на краката, но без напрежение. Не докосвайте с брадичка гърдите. Върнете на пода. Бавно и шумно издишайте. Повторете 10 пъти.

Упражнение 4: От легнало положение бавно започнете да повдигате краката нагоре, без да сгъвате коленете. След като те заемат вертикално положение, повдигнете таза, а след това и гърба. Придържайте кръста с ръце. Задръжте в положение "свещ" от 1 до 4 минути. Опитайте се да не мислите за нищо. Дишайте спокойно и равномерно.