Топ 10 на полезните храни

Храната, без съмнение, оказва сериозно влияние върху здравето ни. А може ли да се отделят най-важните продукти? Оказва се, че - да. Виж списъкът с топ 10 на полезните храни:

Домати

Изследванията утвърждават, че доматите, съдържащи се в кетчупа, супите и сосовете, са способни да намалят риска от рак на простатата и храносмилателния тракт. И всичко това - благодарение на ликопена, един от най-мощните антиоксиданти сред каротеноидите. Именно той дава на доматите този дълбок червен цвят.

Ликопенът се освобождава при термичната обработка на доматите и най-вече при добававянето на неголямо количество мазнина. Този факт трябва да зарадва любителите на пицата. Предпочиташ доматите сурови? Също не е зле - те са ценен източник на витамин С.

домати

Спанак

Защо Попай моряка е с толкова силен? Защото си похапва с голямо удоволствие спанак. А той е богат на желязо и фолати, които не само че опазват нервната система, но и понижават нивото на хомоцистеините - вещества, опасни за кръвоносните съдове.

Освен това 100 г суров спанак съдържа едва 23 калории и съвсем не съдържа мазнини, така че смело го включвай в менюто си за отслабване: той няма да нанесе вреда нито на талията, нито на ханша, нито на останалите участъци от тялото ти. Колкото повече спанак изядеш, толкова по-добро ще е изображението в огледалото: веществата, съдържащи се в него предотвратяват отслояването на роговицата на окото.

спанак

Червено вино

Люспицата на гроздето, от което се прави червеното вино, съдържа доста силни антиоксиданти; един от тях - ресвератрол - повишава нивото на "добрия" холестерин. Макар че цялата полза може да се сведе до нулата с неумеренност.

Обръщайки чашка след чашка за благото на сърцето, не забравяй, че цирозата на черния дроб и хеморагичните инсулти още никой не ги е отменил. Така че се ограничи с няколко чаши седмично, както го правят французите. А сред тях, между другото, има значително по-малко заболели от сърдечно-съдови заболявания, отколкото в САЩ.

червено вино

Орехи

Битува мнение, че те са прекалено солени и много мазни. Но мазнините в тях са полезни за здравето. За разлика от картофения чипс, орехите си вършат работата: те понижават нивото на триглицеридите и лошия холестерин. А това е най-добрата формула за профилактика на заболяванията на сърцето.

Орехите и повечето ядки съдържат елагенова киселина, благодарение на която организмът може да ликвидира онкологичните клетки. Подозрително много положително? Ето го и минусът: ако започнеш да ядеш ядки и орехи не с шепи, а с купички в най-скоро време ще напълнееш доста.

орехи

Аспержи

Веществата, съдържащи се в тази "зелена" храна са способни да творят чудеса: те разрушават в клетките процесите, водещи към образуване на онкологични заболявания. Учените говорят, че редовната употреба на аспержи защитава от поява на рак на белите дробове, на дебелото черво и на стомаха.

Ако аспержите на пазара са се свършили, не се отчайвай, купи си брюкселско или китайско зеле. Те също са богати на бета-каротин, витамин С и хранителни влакна. Но запомни общото правило: за съхраняване на положителните свойства не трябва твърде дълго да държиш тенджерата със зелето на огъня.

аспержи

Овес

Веществата, съдържащи се в него и в другите житни растения, са много полезни за здравето. Постоянно присъствайки на масата, суровият овес или овесените ядки не дават на холестерина да премине опасната черта.

Новите изследвания показват, че овесът също е полезен за хипертониците (понижава артериалното налягане) и просто е незаменим за желаещите да свалят килограми (дава усещане за ситост, което от своя страна помага по време на диета).

овесени ядки

Сьомга

Води до намаляване на триглицеридите и лошия холестерин. Съдържа особен сорт мазнина, наречен "омега-3", който съгласно изследвания, може да служи за превенция на автоимунните заболявания - такива, като ревматоидният артрит. И даже е способен да предпазва клетките на главния мозък от възрастови заболявания. Например, от синдрома на Алцхаймер. Другите източници на "омега-3" са херинга и скумрия.

сьомга

Чесън

Целебните свойства на чесъна са право пропорционални на силата на миризмата му. Чесънът не е панацея, както пропагандират някои гурута на здравето, но той надеждно защитава сърцето, бори се с растежа на туморите, способства за понижението на холестерина и убива паразитите, предизвикващи малария.

Всичко това се отнася само за суровия чесън. Преминавайки през термична обработка, той за съжаление, губи лечебните си свойства. Затова пък престава да дразни лигавицата на особено чувствителните стомаси.

чесън

Зелен чай

Богат на вещества, които "работят" за обновяване на кръвоносните съдове и са способни да предотвратят растежа на туморите в ранен стадий. Китайците твърдят, че навикът да се пие ежедневно зелен чай прекрасно снижава възможността от заболявания на рак на стомаха и черния дроб.

А японците пък добавят, че 10 чашки чай дневно защитават сърцето от всички неблагоприятни въздействия. Освен това, ако зеленият чай се използва за изплакване на устата, то той убива бактериите и забавя образуването на кариеси.

А как стои въпросът с черния чай? Изследователите подозират, че направен от същите листенца, той има същите ефективни качества като зеленият — въпреки, че е приготвен по друга технология. Общият смисъл е в това - от "кафената" линия да се премине на "чаена", както това е направено в азиатските страни.

зелен чай

Боровинка

Мъничка, премъничка, а по количество на антиоксиданти изпреварва много други плодове и зеленчуци. Намалява шанса да се сдобиеш със сърдечни заболявания и рак. Освен това, отлично въздейства на мозъка, подобрява паметта, а в движение - ако ги има - ще унищожи и инфекциите на отделителната система.

боровинки