Чубрица - Лечебни Ползи и Хранителни Качества

Градинската чубрица е едногодишно тревисто растение, което цъфти през лятото. Притежава силна миризма и парлив вкус. Съдържа до 2% етерично масло, танини, слузни вещества и др. Използва се главно надземната част на растението, която се суши на сянка и се съхранява на сухо и проветриво място.

Чубрица - Лечебни Ползи и Хранителни Качества

Чубрицата се използва като вкусова подправка на ястия, колбаси, сирене и др. Основна съставна част е и на т.нар "шарена сол". Тя възбужда апетита.

С лечебна цел се използват изсушените цветове и листа на градинската чубрица.

Намира приложение при метеоризъм (подуване на корема поради събиране на газове в стомаха или червата), при сърдечни смущения - стенокардни болки, промяна в ритъма на сърцето, при преяждане. Чубрицата има спазмолитично и стягащо действие и затова се прилага и при стомашно-чревни разстройства, а също и при паразитни заболявания (главно при глисти).

Етеричното масло от чубрица притежава силно бактерицидно действие, а също понижава и високото кръвно налягане.

Прилага се по следния начин: 2 с.л ситно стрити изсушени листа и цветове на чубрица се заливат с 2 ч.ч вряла вода (400 гр) и се оставят да се киснат 1 час. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

Същото лечебно действие има и планинската чубрица, която е многогодишно тревисто растение и се среща у нас по сухите каменливи места по всички наши планини. Интересно е да се знае още, че планинската чубрица има и други приложения. Пресен сок от растението успешно се прилага при ужилване от пчели.