Виното - Добро Профилактично Средство

Виното е уникален продукт. То съдържа толкова биологично активни вещества и жизнено важни съединения, че е грехота да се пие само по празници. Тези, които го употребяват умерено страдат по-рядко от простудни и сърдечни заболявания. Още в древността са били известни антибактериалното и антивирусното му действие. По време на военни походи гърците и римляните са утолявали жаждата си с вода, смесена с вино. Съотношението им 1:1 правела питейна всяка вода.

Червено вино чаша

С какво са богати вината?

1. Органичните киселини

Винена, ябълкова, оцетна, млечна - действат в организма като мощни магнити. Те привличат тежки метали, пестициди и всякакъв отпадък; свързват се с тях в солидно цяло и се изхвърлят от организма. При това най-напред се изчистват токсичните примеси. Единствено скорбялата (нишестето) пречи на свръзката киселина - токсини. Поради това не трябва да се пие вино с нишестени храни. Освен това органичните киселини спомагат за намаляване на бактериите.

2. Биологично-активните фенолни съединения

Те притежават противовъзпалителни, антиалергични и други защитни свойства; нормализират артериалното налягане. Много от тях са естествени антиоксиданти и забавят процеса на стареене. Червеното вино е по-богато на флавоноиди – антиоксиданти.

3. Ценните фенолкарбонови киселини

Укрепват имунната система, повишават "добрият" холестерол, разпалват кръвта, а това е отлично средство за профилактиката на атеросклероза, диабет, инсулт и катаракта. Много растения са богати на фенолни съединения, но виното е един от основните им източници.

4. Ензимите и ферментите

Разлагат и ограничават мазнините. Именно поради това мазната храна е най-доброто мезе за вино. В диетите за изгаряне на мазнини може да се използва вино.

5. Етиловият спирт

В умерени количества предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и понижава опасностите от сърдечни пристъпи. Също така помага да се намали стресът, влияе благотворно на кръвоносните съдове, препятства развитието на атеросклероза и защитава от йонизираща радиация.

6. Витамини

Те се освобождават в процеса на отлежаване на питието. Поради това те са повече в старото, добре отлежало вино, отколкото в младото. 250 мл вино осигуряват около 5% от необходимите за организма витамини за едно денонощие и 50% от витамин РР, фолиева киселина, йод и флуор.

Рецепти с червено вино


  • Трудно зарастващи рани се налагат със счукано на ситно жито, сварено във вино.
  • При зъбобол и кървящи венци помага гаргара с отвара от кора от дюля, кора от дрян и кора от ела сварени във вино. Взема се кора от младо дърво.
  • Ако страдате от болки в очите, можете да ги наложите с препечен хляб, накиснат във вино.
  • Оток и кожни възпаления по ръцете и пръстите се налагат с каша от вино, брашно и зехтин.
  • За оправяне на развален стомах, прогонване на пясък в бъбреците и пречистване на кръвта помага по малко отлежал пелин.
  • Кашлица и настинка - чаена лъжичка счукан черен пипер и две лъжици мед се слагат в 300 мл вино. Щом заври, се маха от огъня.