Храна от морето

Морските риби и ракообразни съдържат 8-25 на сто протеини, които по съдържанието на незаменими аминокиселини не отстъпват на белтъчините на говеждото месо. Ето защо те трябва да бъдат включени в менюто на деца и болни хора, които се нуждаят от стимулиране на възстановителните процеси.

Дарове от морето

В рибата има нежна съединителна тъкан, която се разгражда пет пъти по-бързо от говеждата и почти напълно се усвоява. Мазнините на морските риби и ракообразните са богати на фосфолипиди, лецитин, есенциални киселини (линолева, арахидонова) и други биологични активни полиненаситени мастни киселини.

Месото на морските риби съдържа неголеми количества от витамините от група В, обаче много от мастно разтворимите витамини - ретинол, токоферол, витамин Д и др. (2-3 пъти повече, отколкото в говеждото месо).

Морските риби, ракообразните са богати на минерални вещества - фосфор, калций, магнезий, флуор, на микроелементи - кобалт, мед, цинк, йод и др. По принцип недостигът на минерални вещества в храната увеличава риска от сърдечно-съдови, онкологични, ендокринни и много други заболявания.

Даровете на морета са особено богати на йод. А дневните потребности на здравия човек от йод са 200 гами. Морските продукти съдържат от 30 до 300 и повече гами йод. Морските дарове могат да обогатят нашата храна с оптималното количество йод, което е особено важно за болни с нарушена функция на щитовидната жлеза. Освен това йодът действа анти склеротично.

Бульонът от риба е по-силен от месния. Понякога рибната храна е по-полезна от месната, с която е целесъобразно да се редуват. Обаче при чернодробни и бъбречни заболявания, при подагра, при увреждане на сърцето и др. рибните ястия не са подходящи.

Ако системно и рационално използваме продуктите от морето, ще обогатим всекидневното си меню с важни и незаменими хранителни съставки. Така ще бъдем по-здрави и жизнени. Предлагаме ви 2 рецепти за приготвяне на вкусни ястия с морски продукти: Скумрия във фолио и Картофени кюфтета с риба тон.