Какао - божествената напитка

Ароматно и неповторимо вкусно - какаото е любима напитка на повечето хора още от детските години. Подобно на кафето, има ободряващо действие, но това се дължи на алкалоида теобромин. Влиянието му върху организма е различно от това на кофеина. Затова какаото е отличен заместител на кафето - подобрява настроението и действа като естествен антидепресант.

Чаша с какао

Освен че ни прави щастливи, какаото подобрява здравината и растежа на ноктите и косата. Също така повишава работоспособността и стимулира умствената дейност.

Една чаша какаова напитка побеждава умората. Полезна е за кожата - подпомага растежа на клетките, по-бързото зарастване на рани, заглажда бръчките на лицето и защитава от преждевременно стареене.

Все пак любителите на какао не трябва да прекаляват с количествата, защото предозирането може да има отрицателно действие върху нервната система. Може да се предизвика безсъние и нервност.

Суровото какао е супер източник на магнезий, който намалява отрицателното влияние на стреса върху тялото ни и напрежението в мускулите т.е действа подобно на мускулен релаксант. Други важни минерали, които съдържа какаото са - сяра, цинк, хром, мед, калий и желязо. От витамините - А, В1, В2, В3, В5, Е и С.

Сурово какао на прах

В случай че сте на диета и не искате да ядете шоколад, какаото може да се окаже вашето спасение. Въпреки че в него има доста калории, от какаото не се пълнее. Какаовата напитка е известна с качеството си да създава чувство за ситост и да подтиска апетита, съответно няма начин да преядете. Непременно опитайте и тази рецепта за какаови бисквити без захар с аромат на кокос.

За финал няколко любопитни факти за какаото

  • Ацтеките са използвали какаовите зърна като валута, а напитката от тях била по-ценна от сребро и злато.
  • Легендите разказват, че императорът на ацтеките Montezuma изпивал 50 златни чаши какаовата напитка всеки ден.
  • В наши дни 70% от какаото се отглежда в Африка.
  • За 1 година 1 какаово дърво ражда 40 плода, всеки от които съдържа между 20 и 60 какаови зърна.
  • Ботаническото название на какаовото дърво е "Theobroma Cacao", което на гръцки означава "храна на боговете".
  • Денят на какаото се празнува на 13 декември.

Усетихте ли вече божествения аромат на какао?