Сенна хрема - как да я преборим?

Пролетта е в разгара си... И това някак си не се връзва със зачервени и вечно навлажнени очи, подсмърчащ нос и лошо настроение. Причината, която превръща жизнерадостния иначе човек в недоволно същество с кърпичка в ръка е проста - растенията цъфтят. Как да се пребориш с пролетната алергия?

сенна хрема

1. Недей да бъдеш "ранобудна птица". Най-много цветен прашец лети между 5 и 10 часа сутринта. Постарай се, ако имаш такава възможност, да не се появаваш през тези часове. Към обяд прашецът се сляга и вече можеш да излезеш от укритието си.

2. Дръж прозорците затворени и повикай на помощ климатика си. Ако си късметлийка и вече си щастлива негова притежателка, то прашецът не е опасен за теб. Обаче не забравяй поне веднъж месечно да почистваш филтрите на "спасителя си".

3. Недей да сушиш прането си на открито. То, като магнит, привлича всичко, което лети във въздуха. По-добре малко да пострадаш от вида на простряното си бельо в банята, отколкото от сенна хрема. Вторият вариант - купи си електрическа сушилня.

4. Когато се прибираш от улицата, веднага застани под душа. Измий старателно косата и тялото си. Иначе прашецът ще се пренесе върху калъфката на възглавницата ти, а през нощта ти осезателно ще почувстваш присъствието й.

5. Внимавай за начина, по който вдишваш. Дръж се на разстояние от домашния прах, дима, спрейовете срещу насекоми - от всичко онова, което замърсява въздуха. Даже без да принадлежат към числото на твоите "любими" алергени, те все пак могат да задълбочат ситуацията на имащите се симптоми.

6. Важна е и храната, която поемаш. По време на пристъпите на сенна хрема яж по-малко, пий повече, при това основно негазирана минерална вода.