Имате ли Авитаминоза?

Допълнителното приемане на витамин С не може да навреди на никого. Но то е особено необходимо за тези, които са прекарали току-що някаква болест или стресова ситуация, извършват тежък физически труд или пък се оплакват от умствена претовареност. Концентрацията на витамин С е особено голяма в отварата от шипки.

Имате ли авитаминоза

Ако ви изтръпват ръцете и краката, усещате мускулна слабост или пък изпитвате липса на всякакъв апетит, напълно възможно е да ви липсва витамин В1. Съвсем вероятно е да наблягате на тестените храни, а да избягвате растителното масло. Липсващият ви витамин В1 може да набавите, ако консумирате по-често супа от грах, комбинирана със свинско месо.

Ако в края на устните ви са се появили бръчки, кожата на лицето ви е суха и често се оплаквате от главоболие, диагнозата е ясна: не ви достига витамин В2. В доста големи количества той се намира в говеждото месо, в бъбреците и бирената мая. Може да си го набавите и с хранителна добавка.

Вялост, апатия, лош апетит и други тревожни симптоми се забелязват при липсата на витамин В6. Известно е, че този витамин е решаващ при растежа на децата. Витамин В6 се съдържа в месото, в рибата, в жълтъка на яйцето и др.

Ако се чувствате непрекъснато нервни, лошо спите, често откривате в устата или на езика си някакви възпаления, то трябва да увеличите консумацията на витамин РР. Той се съдържа в ръжения хляб, фасула, граха, баклата, а също така и в месните продукти.

Ако привечер зрението ви отслабва и се оплаквате от така наречената кокоша слепота, то определено ви липсва витамин А. Ако усещате сухота на езика, то диагнозата е същата. Витамин А може да се приема чрез сиренето, рибеното масло, жълтъка на яйцата, кашкавала, изварата, домашното масло.

Витамин Е е известен като "помощник" на витамините А и С, защото удължава тяхното разпадане в организма. Неговата липса може да се установи, ако се оплаквате от умора и малокръвие. Витамин Е се съдържа в големи количества в зеленчуците, млякото, яйцата, растителното масло.

Витамин К обикновено е в достатъчни количества в човешкия организъм. Но ако наскоро сте боледували и сте приемали антибиотици и сулфамиди, то ви е необходимо да приемете известни количества витамин К. Той се съдържа в марулите, спанака, копривата и зелето.