Вредата от чипса

Чипсът е комбинация между въглехидрати и мазнини с добавка от сол, понякога захар, оцветители и овкусители. Заради високото си съдържание на въглехидрати и мазнини, той е и много калоричен. 100 гр чипс съдържа 550 калории. Това е голям процент от дневните калории. Ето защо чипсът пречи на отслабването, от него се пълнее.

Чипс - калории и отслабване

Чипсът също така е много солен, а прекаляването със сол пречи на нормалната обмяна на веществата и може да създаде проблеми със сърцето. Изобщо хората страдащи от хипертония трябва да избягват чипса, защото той е противопоказен за тях. Солта също има и свойството да задържа вода. Прекомерната ѝ употреба е особено рискова за бъбреците, сърдечно-съдовата система, очите, кожата и храносмилането.

Мазнините, които се съдържат в чипса са също много опасни за здравето, те са така наречените хидрогенирани мазнини и са карценогенни. Такива са мазнините и в маргарина. Тези мазнини повишават холестерина в кръвта и повишават опасността от поява на атеросклероза, инфаркт или инсулт в млада възраст. Намаляват защитните сили на организма и способността му да се справя със стреса.

Много често чипсовете съдържат мононатриев глутамат (Е621) за овкусяване. Той е доказано опасен за здравето. Води до пристрастяване и стимулира апетита. Учените предупреждават, че прекомерната му употреба предизвика главоболие, ускоряване на пулса, сърцебиене, Алцхаймер, слабост в мускулите, депресии, проблеми с координацията, сънливост и много други вреди на организма.

Полезни вещества като витамини и минерали няма да откриете в чипса. Той е изключително вредна храна. Безразборното хранене с подобни продукти е честа причина за затлъстяване при деца и възрастни. Знаем, че на рекламите от телевизията трудно се устоява, но не им се поддавайте, не си купувайте чипс!