Маслини - ползи и вреди

100 грама маслини дават общо около 145 калории. Те са богати предимно на мазнини, а сравнително бедни на въглехидрати и на белтъчини. От друга страна обаче, те са едни от най-богатите на минерални съставки хранителни продукти. Витаминният им състав е сравнително оскъден - съдържат главно витамини от групата В, Е, РР (никотинова киселина) и съвсем нищожни количества витамин С.

Маслини

Каква храна са маслините?

Маслините са традиционен продукт в нашето хранене. С тях се приготвят редица вкусни ястия - праз с маслини, ориз с маслини, спанак с маслини и т.н. С маслини се гарнират много салати и предястия. Тъй като съдържат доста маслинено масло, те обикновено се комбинират със зеленчуци и зърнени храни, както и с брашнени и макаронени изделия.

Маслините са много богати главно на калиеви соли и поради това се препоръчват като диетична храна при редица болестни състояния. При хипокалиемия, която протича със смущения в ритъма на сърдечната дейност, маслините могат да играят и лечебна роля. При анемично болните те са подходящ диетичен продукт, тъй като съдържат и значително количество желязо, което лесно се оползотворява от организма.

Подходящи са също и за диабетно болните, като се консумират заедно с костилките. Установено е, че приемането на няколко маслини за денонощие намаляват кръвната захар и подобряват болестния процес. Добре обезсолени могат да се консумират, разбира се, в умерено количество. Същото се отнася и за бременните жени и кърмещите майки.

Как се обезсоляват маслини?

Маслините се обезсоляват най-добре, като се залеят с гореща вода, и това се повтаря два или три дни. При това всяка маслина предварително да се надупчи с игла.

Маслините обаче не се разрешават на болните със сърдечносъдови декомпенсации, както и с цироза на черния дроб, болни с хронични бъбречни заболявания и др., главно поради съдържанието на готварска сол.