9 причини защо напълняваме

Често говорим за диети и упражнения за отслабване. Обсъждаме различните начините за намаляване на излишните килограми. Днес ще засегнем един много основен въпрос - защо хората напълняват. Съставихме списък, съдържащ най-честите и доста очевидни причини за дебелеенето:

Защо напълняваме

1. Приемаме повече енергия, отколкото изразходваме. Това е най-главната причина. Също така трябва се съобразяваме с факта, че след 25 годишна възраст и спирането на растежът на организма, нуждите от енергия намаляват.

2. Вече не ходим пеша и не спортуваме. Прекарваме седнали по-голямата част от деня, имаме си автомобил, използваме асансьор, вместо да се качим по стълбите, дори за няколко етажа. Застоялият начин на живот, във всички случаи, води до напълняване.

3. Преяждаме.

4. Безразборна консумация на хляб, захар, тестени и сладкарски изделия.

5. Прекаляваме с алкохол и подсладени безалкохолни напитки. Те са калорични и освен това засилват апетита. Сравнете калориите с други храни, в която и да е таблица и ще се уверите сами колко е високо енергийното им съдържание.

6. Повече стрес, нерви и отрицателни емоции. Прочетете: Как да се справим със стреса?

7. Нередовно (неритмично) хранене и прегладняване. Сутрин не закусваме, на обед хапваме на бързо, вечер се прибираме прегладнели, наяждаме се до пръсване и лягаме да почиваме. Колкото и да е приятно да си легнем веднага след хранене, не трябва да го правим.

8. Хранене пред телевизора. Когато гледаме телевизия вниманието ни е насочено към случващото се в програмата. Като резултат не следим храненето си и е доста вероятно да попаднем в точка 3 от нашия списък.

9. Недоспиване.

Съществуват, разбира се, още много фактори, които оказват влияние върху теглото. Но знаейки най-честите причини за напълняване, ще можем в голяма степен да ги избягваме.