Страх от напълняване по коледните празници

Коледните и новогодишни празници са изпитание за всички, които са положили много усилия през годината, за да постигнат стройна фигура. Всички се страхуват от напълняване. По това време от годината отвсякъде ни затрупват с не много диетични ястия и десерти. Вариантите са да не хапваш от тях или пък да тестваш волята си като опитваш от всичко, но в малки количества. Всички знаем как ще свършат и двата опита...

Страх от напълняване по празници

Единственият начин, за да не се превърнат празниците в кошмар, е да се стремиш не към ограничения и забрани, а към балансираност. Тези празници са веднъж в годината и са преди всичко възможност да прекараш време със семейството и приятелите си.

Повечето от храната на тези празници е домашно приготвена, което е чудесно (въпреки калориите). За да не нарушаваш диета си, не пропускай да си осигуряваш достатъчно зеленчуци, протеини и фибри с храненето.

Любимите коледни и новогодишни ястия, които сме приготвяли в блога:

Друго положително за храносмилането, е това че на празничните обеди и вечери не се налага да бързаш, докато се храниш. Имаш време да сдъвчеш добре храната и да се наслаждаваш на всяка хапка. Ако все още смяташ, че ще ти е трудно да спреш да ядеш, след като си вече сита, тествай следната тактика. Обещай си да опиташ "нещото" по-късно или на другия ден, вместо да си го забраняваш.

Още ценни съвети, за да не се страхуваш от напълняване по празниците:

И накрая помни, че смисълът на любимите Коледни празници, не e само отрупана с ястия трапеза, те са преди всичко за вярата в доброто, мечтите и любовта.

Нека през тези празници се насладим на положителните моменти с близките, нека бъдем здрави, весели и успешни, нека помечтаем и нека сбъднем мечтите си. Празничната трапеза е само допълнение към прекрасните моменти. Нека не допуснем храненето да бъде преобладаващ момент.

Нека изпълним красивите коледни и новогодишни дни с добри думи, дела и мечти!