Застой в свалянето на килограми

Застоят в свалянето на килограми е нормално явление и се случва с почти всички отслабващи. Има различни причини да се достигне плато в свалянето на килограми. Застой се получава, когато организмът се адаптира към диета или пък тя е прекалено строга, метаболизмът е забавен, заради хормони, задържане на вода, една и съща тренировка с месеци и т.н.

Застой в свалянето на килограми

Ако тялото е намалило излишните мазнини, но за сметка на това е изградило мускули, кантарът няма да показва промяна. В този случай не става дума за застой. В този случай спри да обръщаш внимание на цифрите, а се довери на огледалото и метъра. Ако искаш наистина да проследяваш отслабването, се довери на мерките и ще се чувстваш много по-добре.

Ето няколко идеи как да се справиш със застоя в свалянето на килограми. В по-голямата си част това са и съвети за общото подобряване на здравето и начина на живот.

1. Пий вода и яж храни, които са богати на вода. Примери за такива храни са краставица, спанак, домати, репички, маруля, чушки, селъри, моркови, броколи, грейпфрут, диня, пъпеш, боровинки, грозде и др. Те ще осигурят на организма още витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Дехидратацията има отрицателно влияние върху ефективността на тренировките.

2. Ограничи приема на сол.

3. Яж храни богати на антиоксиданти.

4. Спазвайки диета, консумираш едни и същи калории всеки ден. Тялото ти се адаптира и спираш да сваляш килограми. За да се преодолее този момент, промени количеството приемани калории в отделните дни от седмицата, но запази общото им количество за седмицата. Например в понеделник приемай 1400 калории, във вторник 1200, в сряда 1800 и т.н. Идеята е следната: започваш със средните калории за седмицата, на следващия ден - с 200 калории по-малко, на по-следващия прибавяш 400 калории. Тоест редуваш дни с повече и дни с по-малко калории, но запазваш общото им количество за седмицата. Плюсовете са, че не се налага да ограничаваш всеки ден храненето - има дни в които ядеш повече и дни с по-малко хранене. Тази техника е по-лесна за много отслабващи, но не се препоръчва за хора с диабет, бременни и хипогликемия. Осигурявай си свежа храна, богата на хранителни вещества. Вслушвай се в тялото си - храни се, когато си гладна и спри, когато си сита.

5. Излез от зоната на комфорт.

6. Разнообрази тренировките си.

7. Избягвай или поне намали стреса.

8. Добър сън – при всеки режим за отслабване е задължително да тренираш редовно, ето защо тялото ти се нуждае от повече сън за възстановяване на мускулите. Трениращите имат нужда от повече сън в сравнение с не трениращите. Липсата на достатъчно сън е често причина за неудържим апетит за сладни и мазни храни, тялото ти няма да може да изгаря ефективно калории, заради умората. Осигури си достатъчно пълноценен сън и изолирай, доколкото можеш градския шум.

Във всеки режим за отслабване е възможно да се получи застой. Това е естествено, защото тялото има нужда от време да се приспособи към промените в теглото. Необходимо е да не се отказваш, да продължиш с постоянство, да опиташ да приложиш горните съвети и с положително отношение да постигнеш желаната цел.