Лечебните свойства на земната ябълка (гулия)

Напоследък земната ябълка все по-често се отглежда по градини и дворове. Нарича се още топинамбур, земна круша, гулия. Растението прилича много на слънчогледа. За храна се използват кореноплодните му, които имат причудлива форма и различен цвят - бял, жълт, червено-виолетов, в зависимост от сорта.

Земна ябълка, гулия

Земната ябълка съдържа до 80% вода, около 2% белтъчини, незначително количество мазнини, 15-16% захари и инулин и около 1% минерални соли.

Инулинът (около 12%) по химически състав е подобен на нишестето. По съдържанието му земната ябълка е на едно от първите места сред растителните продукти. Той се разгражда от организма по особен начин, освобождавайки значителни количества енергия.

Земната ябълка съдържа големи количества бетаин - вещество, което подпомага обмяната на веществата - участва активно в обмяната на мазнините. Бетаинът обезврежда редица отровни продукти. Играе роля и за нормалното функциониране на периферната нервна система.

Витамините не са много - главно витамини от групата В. Съдържа минерални вещества, главно калиеви соли, и микроелементи (ванадий, молибден, мед, цинк, желязо, манган и др.).

В земната ябълка има и значителни количества инулаза - фермент, който разгражда инулина и го превръща във фруктоза. С това се обяснява и особеният сладък вкус на узрелия кореноплод. Ето защо ябълката може да се включи в лечебното хранене на болни от захарна болест, но разбира се, в умерени количества. На вкус тя е нещо средно между кочан от зеле, картоф и маруля. Има сладникав вкус и приятно хрущи в устата.

Бедна е на целулоза и се понася добре от болните със стомашно-чревни смущения, особено ако се приема под формата на сок. Този сок може да се използва и при язвена болест, при хронични гастрити, хронични възпалителни промени в червата, язвен колит, ентероколит и пр.

Подходяща е и за болните с бъбречни смущения, а преди всичко - при сърдечно съдови заболявания. Тя е добра храна лекарство за болните с високо кръвно налягане и особено при начални форми на атеросклероза.

Обикновено земната ябълка се консумира сурова, обелена като ябълка или настъргана на ситно ренде, но може да се използва варена и печена.