Недостиг на движение

В наши дни животът стана по-лек, по-приятен, но и по-ленив. Умствено-творческата дейност закономерно измества физическата. За преобладаващата част от хората физическата активност става все по-малка, за много от тях тя дори трябва да се нарече минимална. Тази липса на движение е рисков фактор и една от причините за редица болести.

Недостиг на движение

Физическото натоварване подпомага регулирането на теглото и способността на организма за приспособяване, както и защитната му способност. Липсата на движение е благоприятна почва за много заболявания и за въздействието на други рискови фактори.

Към първите се числят заболявания на сърдечно-съдовата система, на дишането и обмяната, високото кръвно налягане, захарната болест, затлъстяването, както и състоянията на нервно напрежение и изтощение, към вторите се числят злоупотребяването с храна, никотин, алкохол, а също и прекомерното гледане на телевизия.

Водене на здрав и преди всичко спортен начин на живот активно подпомага оздравителните процеси и укрепва организма. Особено благоприятно е влиянието на физическата тренировка върху обменните процеси и кръвотока. От своя страна тези промени в обмяната се отразяват върху функциите на всички органи.

Прочети още: 6 съвета за повече физическа активност

Физическото натоварване е неотделима съставка на здравословния живот. Организмът е създаден за активност. Тялото трябва редовно да се тренира, защото положителните изменения, които спортът предизвиква в органите и техните функции, не могат да се съхраняват. Без достатъчно високо натоварване те сравнително бързо се загубват. Това, което не се използва, закърнява.

Следователно интензивността и издръжливостта са най-важното при физическата активност. Три пъти седмично по 1 час вече би било оптималната тренировка за издръжливост.

Особено подходящи са цикличните видове спорт, като бягане, колоездене, плуване, каране на ски и други, а също и игрите свързани с бягане, като футбол, хандбал или баскетбол. Тези видове спорт ангажират големи групи мускули. Важно е да изберем спорт, който ни доставя удоволствие; тогава ще сме по-добре мотивирани и успехите ще дойдат по-бързо.

Разбира се, спортът и тренировките сами по себе си не са ключът към щастието. Но в наше време, те са много важен фактор, допринасящ решително за здравето, работоспособността и радостта от живота!

Редовното активно спортуване се отразява положително върху здравето, върху физическата и умствената работоспособност, повишава жизнеността, удължава живота и доказано забавя процесите на стареене!