Диети и готварска сол

Много често откриваме в съветите за отслабване, че трябва задължително да намалим количеството на приемана готварска сол. В тази статия ще споменем част от причините, поради които трябва да спазвате този съвет.

Готварска сол

В естествените хранителни продукти (мляко, месо, зеленчуци, зърнени храни) се съдържат известни количества натриев хлорид, който при консумирането им в нормални количества доставя на организма ни около 2 грама дневно. Освен в храните натриеви и хлорни соли се съдържат и в някои минерални извори.

Според някои диетолози това количество е недостатъчно, въпреки че са открити племена, които живеят и при липса на добавена сол в храната.

И все пак е неразумно да отказваме фанатично солта при спазване на диети. Строго безсолните диети могат да доведат до по-големи и по-малки проблеми в обмяната на веществата в зависимост от организма на човек.

Вярно е също и това, че в съвременния начин на хранене, човек многократно предозира необходимото за организма количество сол. Това превишаване също води до рискови състояния за организма.

Тъй като вероятността да се изпадне в солеви недостиг е много малка, по-скоро бъдете внимателни с дозирането. Важно е да знаете, че натрият съдържащ се в готварската сол, се съдържа и в други соли, използвани в кулинарията, като например хлебна сода.

Затова, за да не превишавате количеството сол, необходимо за организма Ви, следвайте тези 3 лесни съвета както при спазване на диета за отслабване, така и в случай, че сте доволни от килограмите си:

  1. Яжте пресни храни. Приготвяйте ястията си, като използвате пресни продукти, пресни меса и морски дарове, както и хубаво измийте с вода консервираните храни преди сервиране.
  2. Четете етикетите. Четете внимателно етикетите и купувайте продукти, които са без или с ниско съдържание на натрий.
  3. Прескачайте инструкциите. Замествайте солта в рецептите с други подправки или билки.

Натрият има също и свойството да задържа вода в организма, а оттам до увеличаване на теглото.

Така че следващия път солете разумно храната си!