Да се храним с по-малко мазнини

Да се храниш с удоволствие и да не качваш нито грам - това не е противоречие, а въпрос на правилно хранене. Най-добре е да се намери именно такъв вариант на хранене, при който да нямаш нужда от диета, за да бъдеш винаги стройна, бодра и красива.

Готвене без мазнини

Това хранене предлага меню с малко съдържание на мазнини, но не го изключва напълно. Защото ние не можем да живеем съвсем без мазнини, иначе това би довело до нарушения в организма. Ако обаче прекаляваме с тях, организмът ни започва да ги складира, което не е особено желан ефект за стройната линия.

Заедно с известните нарушения на здравето като високо кръвно налягане и високо ниво на холестерол в кръвта, ние започваме да прибавяме килограми и отлаганията стават все по-забележими.

Затова в хранителния режим с ниско съдържание на мазнини основното значение се придава именно на намаляването на процентното съдържание на мазнини в менюто. Според тази система жените могат да приемат не повече от 50-60 г мазнини на ден, а мъжете - не повече от 80 г.

Ежедневното меню на две трети да се състои от сложни въглехидрати. Те са източник на сила за нашия организъм, тъй като стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Сложните въглехидрати се съдържат преди всичко в зърнените храни, ориза, макаронените изделия, пълно зърнестия хляб, бобовите и картофите.

Купувай продукти с ниско съдържание на мазнини (на опаковките на всички храни е посочено количеството мазнини за 100 г продукт).

- Купувайки нещо, сравни го с други храни и избери този продукт, който има по-малко мазнини.
- За предпочитане са млечните продукти да са с процент на масленост 1,5-2%.
- Съдържанието на мазнини в месните продукти е по-малко в птичето месо и рибата.

Замени продуктите с висока масленост със такива с ниска

- За приготвяне на сосове замени сметаната (30% масленост) със мляко с 3,6% масленост или със сметанките за кафе (10-15% масленост).
- Вместо сметана или майонеза за салатите използвай кисело мляко.

Готви почти без мазнина

- Задушавай зеленчуците на пара.
- Забрави за пържените и панираните храни.
- Салатите за разнообразие овкусявай с кисело мляко вместо с олио.
- За да запържиш месото ти е достатъчно да намажеш тигана с прозрачен слой зехтин, а най-добре използвай съдове с тефлоново покритие.
- Съвсем или почти без мазнина може да се готви на скара или във фолио.