В екип от ликра се изморявате по-малко

Мускулите работят до 30% повече. Дали заради модата или за удобство, или пък просто за късмет, всяка от нас си има любим екип за спорт. А когато една дреха ни харесва, тя като че ли ни помага да се чувстваме по-добре.

ликра, бягане, спорт

Но дълбоко в себе си знаем, че екипът всъщност е без значение за резултатите от джогинга или каквато друга аеробика упражняваме. Американският професор по спортна медицина Уилям Кремър установил невероятния факт, че всъщност екипът, с който тренираме, наистина може да помага или пречи на мускулите.

Той изследвал в продължение на пет години начина на въздействие на различните материи, докато стигнал до извода, че най-добрата приятелка в тренировката е ликрата. В екип от ликра ефективното натоварване на мускулите може да се увеличи до 30%. В същото време усещането за умора се отлага. Това важи най-много за занимания като бягане и скачане, но се отразява и когато играете баскетбол, например.

Ликрата е материя, която се държи като втора кожа на тялото ни, стяга го и намалява силно мускулните вибрации, които всъщност предизвикват умората. Снимки на забавен кадър показват, че когато скочите и се приземите, се получава невероятно блъскане на мускулите на краката. А колкото повече се бият мускулите, толкова повече се изморяват.

Другата помощ, която получавате от ликрата като втора кожа, е, че тя се разтяга и свива заедно с мускулатурата ви и по този начин прави по-лесна комуникацията между мозъка и кожата ви, между мускулите и ставите на краката ви.