Танци за отслабване

Танци за отслабванеНе са малко хората, които казват: "Не мога да танцувам". В разгара на купона те остават самотни на някоя маса, пушат ожесточено, поемат на едри глътки алкохол или се тъпчат с лакомства. Те скучаят. За тях, пък и за другите, които обичат танца, бихме искали да разкажем какво дава танцуването, с какво е полезно за здравето.

Всички знаем, че танцът е движение. Движение, в което участват и ръцете, и краката, и цялото тяло, а това влияе добре на физическото и психическото състояние, подобрява настроението. Главното му въздействие е върху опорно-двигателния апарат, върху сърдечната, дихателната и нервната дейност.

Танците са чудесни упражнения за отслабване. Чрез тях се развиват много физически качества: гъвкавост, ловкост, сила, издръжливост. Подобряват се и бързината и реакциите, равновесната устойчивост, способността за ориентация в пространство и др.

Музиката доставя радост и наслада, а помага физическото натоварване да се понася по-лесно. Затова нашият народ е играл кръшни хора и ръченици не само в празничните дни, но и след изморителен труд на полето. В танца сякаш умората изчезва.

Друга положителна страна на танците е, че те са разнообразни по ритъм - бавни и спокойни или много бързи и динамични, прости и леки за изпълнение или сложни. Това е условие да се дозира физическото натоварване според възможностите на всеки.

По време на танца количеството въздух, което преминава през белите дробове за една минута се повишава значително. Повишава се и количеството на усвоения от организма кислород. Установено е, че при изпълнение на народни танци (дори и по-леки) кислородната консумация в сравнение със състоянието на покой е 6-7 пъти по-голяма. Това е чудесна тренировка за сърцето и белите дробове и намалява опасността от сърдечносъдовите заболявания.

Танцът има и други полезни въздействия. Той развива чувството за ритъм на човек, подобрява вниманието, калява волята...

За да се танцува, не трябва скъпа екипировка. В домашни условия е необходим е да има само източник на музика. Важното е да се създаде навик 2-3 пъти седмично в удобно време да танцуваме най-малко 25-30 минути. Физическото натоварване може да се дозира, като се избират различни по бързина и характер танци.

Трябва да се танцува с леко облекло и подходящи обувки, на отворен прозорец или на открито през топлите месеци. Да се правят кратки почивки, за да не се стигне до преумора. Чрез танца може да преодолеете и неутрализирате напрежението на делника. Танцувайте за здраве!