Поемете контрол върху емоционалното хранене

Връзката между настроението и храненето

Емоционално хранене, е когато под влияние на стрес или други емоции изпитате необходимост от голямо количество храна, обикновено нездравословна. Много по-често, от колкото си мислите, емоциите са причина за преяждането, а не глада. Храни като чипс, шоколад, пица, кексчета, вафли и т.н са само част от предпочитаните средства за преодоляване на силните чувства.

Емоционално хранене

Причините могат да са различни депресия, скука, самота, раздяла, семейни проблеми, стрес, но резултатът е един и същ, а именно излишни калории. С храната искате да решите емоционалните си тревоги - това е коренът на проблема. В никакъв случай, обаче не се предавайте. Веднъж успеете ли да разпознаете емоционалното хранене, ще можете и да го контролирате.

Разликата между физическия и емоционалния глад

Основните разлики между физическият и емоционалният глад са няколко. На първо място емоционалния глад се появява внезапно и трябва да бъде задоволен веднага. Това, разбира се, става не със здравословни, а най-вече със сладки и мазни храни.

Друг признак е, че независимо, че сте с пълен стомах, продължавате да изпитвате желание да се храните. Това е така, защото причината за глада не е физическа. Емоционалното хранене също така води до вътрешно чувство за вина, което пък - до затворен кръг и нарушаване на всякакви диети и правила за здравословен начин на живот.

Как да избегнете емоционалното хранене ?

Определете какви са причините за емоционалното тъпчене с храна и се опитайте да ги преодолеете с някои от следващите стъпки:

Да се справим с емоционалното ядене

  • Водете си дневник.
  • Тренирайте редовно, защото физическите упражнения ще ви дадат добро настроение, енергия и ще намалят стреса.
  • Осигурете си достатъчно сън през нощта. Това ще ви помогне да контролирате по-добре апетита си.
  • През деня отделете време за почивка и релаксация.
  • Преборете скуката като започнете да четете книга, гледате някой филм или излезете с приятели.
  • Изпийте чаша вода.
  • Потърсете подкрепа от семейство или приятели, които са позитивни и ще ви заразят с добро настроение.
  • Не се ограничавайте прекалено, когато сте на диета за отслабване.
  • Изпитате ли внезапна нужда да хапнете нещо, въпреки че не е време за хранене, избирете свежи плодове, зеленчуци или нискокалорични варианти.
  • Премахнете вредната храна от дома си, а също така избягвайте да пазарувате в подобно емоционално състояние.

Когато тренирате редовно, почивате правилно и имате здравословни навици по-лесно ще се справяте със стреса и е по-малко вероятно да се отдадете лесно на емоционалното ядене. Научете се да го разпознавате и открийте нови начини как да се справяте с емоциите си, за да постигнете истински баланс и да не нарушите диетата си при първата трудност.

Ако все пак сте се поддали на емоционално хранене, не се обвинявайте. Вземете си поука, погледнете от положителната страна на нещата, тъй като сте придобили опит и се опитайте в бъдеще да преодолявате емоциите по по-добър начин, без да вредите на здравето си.