Хранене след 6 часа вечерта. Митове срещу факти

Хранене късно вечерСигурно всеки от вас е чувал, че за да отслабне не трябва да яде след 6 часа вечерта. Истина ли е, че когато се храним късно напълняваме или това е поредния мит за отслабване?

По правило вечер човек не е толкова активен. Факт, е обаче, че за всеки човек това е различно. Много хора обичат да почистват домовете си вечер, да правят упражнения, да ходят на танци, да се разхождат.

Да не забравяме, че дори когато спим нашето тяло работи. Нашият организъм работи непрекъснато, а това означава, че непрекъснато изгаряме калории.

Вярно е, че вечер метаболизмът на човек се забавя. Но проблемът при късното хранене не е часът, а количеството и качеството на храната.

Часът, в който се храним не оказва решаващо влияние на начинът на работа на организма. Това, което е от значение, в действителност, е какво количество енергия сме приели и колко време и какви упражнения сме правили през деня.

Когато се храним късно вечер трябва да имаме предвид също големината на порциите и качеството на храната.

Хората, които обичат да хапват в късните часове пред телевизора или компютъра избират високо калорични и приготвени набързо храни. Храни, от които организма няма нужда и които носят допълнителни калории. Ето защо те трябва да избягват храненето вечер, ако искат да отслабнат.

За да избегнете ситуации, в които се изкушавате от пуканки, чипс, пица, сладолед и бисквитки следвайте следните съвети:

- Не купувайте такива храни. Ако ги няма в шкафа или хладилника "на една ръка разстояние" е много вероятно да се откажете от тях. Заменете ги с полезни храни, като например зеленчуци, нарязани в различни формички.

- Хапвайте малко, но често през деня, така вечер няма да сте толкова гладни. Не пропускайте хранене.

- За да избегнете преяждането вечер поради фактори като стрес, вредни навици или обикновена скука, ограничете яденето само на определени места в къщи, например маса в кухнята или в трапезарията.

- Наблюдавайте внимателно навиците си. За целта може да си записвате в дневник какво ядете, колко и в кои часове, какви упражнения правите и преценете сами какво пречи на диетата ви.

Изводът от всичко до тук е, че няма магичен час за хранене.

Храната носи едно и също количество енергия независимо дали се приема в 6 или в 9 часа. При някои хора въвеждането на този ограничителен час за хранене помага да се избегнат високо калоричните и вредни храни. Целта на това не ядене късно вечер е именно такава: да не се изкушавате от вредни храни.

В случай, обаче че сте пропуснали своята здравословна вечеря в 6 часа, това не е причина да не вечеряте в 9.