7 вредни навика, които ти пречат да отслабнеш

Вредни навици при отслабванеВ борбата за перфектна фигура, добро здраве и идеално тегло ние най-често откриваме "врага", който ни пречи да отслабнем, в лицето на апетита.

Вгледай се в хранителните си навици и честно си признай: винаги ли ядеш, защото изпитваш глад? Рискувам да предположа, че не. Ако отговорът ти е – "да", то по-нататък може да не четеш – теглото ти си е идеално, а менюто ти с точност съответства на реалните нужди на организма ти.

Цялата работа е, че апетитът често ни лъже, дори ако на организма ни съвсем не му е нужна нова порция хранителни вещества. Най-честите причини за "лъжлив глад" са:

1. Навикът да преяждаш

Много хора смятат трапезата за завършена едва когато "стомахът им започне да притиска очите". Ако си млада, т.е. храносмилателната ти система работи бързо, двигателната ти активност е висока, а излишното тегло не те безпокои – страстта да "се натъпчеш хубавичко" може да бъде относително безобидна. Макар и да стане навик. Ако не е станала такава още от детството ти, благодарение на мрънканията на "грижливата" ти майка: "Още една лъжичка – за мама, за татко..."

2. Стрес, безпокойство, тревога

Когато не можем да се преборим с негативните емоции, ние се опитваме да ги "изядем" - поне с нещичко да се порадваме. Да, в известна степен това е добра "терапия" - изяждаш парченце торта и ти става по-леко. Но кой може да се ограничи само с едно парченце? Не, мъката и тревогата се опитваме да заровим под триумфа на чревоугодието. А след като се наситим, започваме да се измъчваме от чувство за вина и с укор да се оглеждаме в огледалото: "ето, пак имам шкембе като барабан". Порочният кръг се затваря. Затова по-добре изгони стреса с йога упражнения.

3. Алчност

Стремежът да се наядеш със запас (особено, ако става въпрос за любими, но рядко купувани храни), прословутата "храна на аванта" - "битката за храна" в семейството, студентското общежитие или на празничната маса на служебен празник - всичко това също е признак на такава алчност.

4. Безделие и скука

Май най-разпространеното явление - да си хапнеш ей така, за да се позабавляваш, да задоволиш каприз, просто, за да правиш нещо.

5. Неправилна организация на деня

Неорганизираният работен ден води до преяждане, хранене с това, което е под ръка и основно преди сън. Добре е, ако поне остане малко време за бизнес обяд в най-близкия до офиса ресторант. Но най-често – "голямото ядене" е преди сън. Още един вреден фактор - недоспиването. Според последни данни, при липса на сън нивото на лептина - хормона, регулиращ апетита - пада, което води до изострено чувство за глад. Когато не си доспиваме, иска ни се "задобрим" уморения организъм с помощта на лакомства.

6. Навикът да се яде по път, бързайки или пред телевизора

Отличен начин да качиш излишни килограми - да ядеш, без да забелязваш храната. Разбира се, в този момент си заета с къде по-важни неща – четеш Коелю, попълваш кръстословица, гледаш новините за урагана в Америка или гониш топчета на компютърна игра! Сега не ти е до ядене. А след това няма да ли да ти пука за увисналия корем и не закопчаните дънки?

7. "Ритуалът на хранене"

Ежедневната чаша бира след работа; сладкиш всеки път, когато посещаваш любимото си кафе; кафе и опаковка бисквити за начало на работния ден; семки и ядки със сериала; три-четири блюда за обяд... Защо бе изядена всичката тази храна? От глад или защото храната е задължителна част от ритуала?

Възможно е пътят към перфектното тяло да е много по-кратък и къс, отколкото ни се струва. Не става въпрос да се ограничаваш в храната, а тя да отговаря на реалната ти потребност.

Храним се правилно, когато:

1. Не бързаме - сигналът за насищане ще дойде по-бързо, още преди да си преяла.

2. Акцентираме вниманието си върху вида, вкуса и миризмата на храната. Да се храниш с вкус - значи да живееш с вкус.

С една дума, слушай организма си - той задължително ще ти подскаже от какво има нужда, кога и в какво количество. Най-важно е да не заглушиш "гласа му" с вика на собствените си навици.