Упражнения за шията

Не случайно казват, че шията издава възрастта. Истина е, че в сравнение с лицето на нея значително по-рано се появяват бръчки, кожата се отпуска. Защо? Защото подкожните й мускули най-често бездействат през деня.

Обикновено работим с наведена глава, нощем предпочитаме да спим на по-висока възглавница. И съвсем не забелязваме, че през цялото време главата силно е наклонена към врата. В резултат се образува двойна брадичка, бузите увисват, променя се овалът на лицето.

Всичко това може да се избегне чрез гимнастика. Тя трябва да се прави сутрин, след като кожата на врата е намазана с крем.

гимнастика за шия

Упр. 1. Максимално отметнете главата назад. С горните устни покрийте долните. След това спокойно отпуснете главата напред. Това упражнение повторете 4-6 пъти.

Упр. 2. Плавно завъртете 4-6 пъти главата надясно, после наляво. С плавни движения същото направете още 8-10 пъти.

Упр. 3. Бавно завъртете главата встрани и нагоре - по 4 пъти на всяка страна.

Упр. 4. Без да повдигате рамо, извийте главата наляво. С брадата докоснете рамото. Също и надясно - общо по 4 пъти.

Упр. 5. Наклонете главата встрани, докосвайки рамото с ухо, 4-6 пъти за всяка страна.

Упр. 6. Плавно "плъзгайте" глава по посока на часовниковата стрелка. Започнете отдолу, надясно, назад, наляво, надолу. Повторете упражненията в двете посоки по 6-10 пъти.

Упр. 7. "Изтеглете" врата напред и повдигнете брадата нагоре. Върнете главата в изходно положение, навеждайки брадата към гърдите. Повторете 4-6 пъти.

Упр. 8. Сплетете пръстите, подложете дланите на тила и отпуснете главата на тях. С плавни движения на главата опитайте да преодолеете съпротивата на ръцете. Повторете 4-6 пъти.

Упр. 9. Подложете лакти на масата. На китките (една върху друга) допрете брадата. С тях повдигайте брадата нагоре, преодолявайки съпротивата на главата. След това отпускайте главата надолу върху китките, преодолявайки тяхната съпротива. Повторете 4-6 пъти.

След 10-12 дни може да достигнете до 20-25 пъти. Правете упражненията плавно, за да не се нараните.

Помнете, че гимнастиката, която ви препоръчваме, ще има ефект, ако спазвате и следното:
- Да се храните разнообразно и пълноценно, като намалявате количеството на мазнините и въглехидратите;
- Редовно да следите теглото си;
- Да не четете в легнало положение;
- Да не спите на висока възглавница.