Маски за лице според сезона

Маски за лице според сезона

Пролет

Маска от ягоди

С тази маска лесно ще набавиш на твоята кожа необходимите ѝ витамини. Щом станеш сутрин от леглото, разрязваш 1-2 ягоди на половина и натъркваш със сока лицето и шията, навлажнявайки леко и клепките. В продължение на 10-15 минути си вършиш къщната работа (можеш в това време да правиш гимнастика) и след това измиваш маската със студена вода.

Същата маска може да се направи с диви ягоди, но трябва да ги смачкаш на кашица предварително, тъй като те не са толкова сочни, колкото обикновените ягоди. В този случай, ще трябва да полежиш, за да не падне маската.

И двете маски съживяват и обогатяват кожата с витамини, като освен това премахват луничките.

Лято

Маска с гроздов сок

Тази маска не отнема никакво време. Идеално средство за всички твърде много заети жени. Когато се събудиш сутрин, изтрий леко лицето и шията си с напоен в козметично мляко тампон, пресегни се и вземи приготвените още от вечерта две или три гроздови зрънца.

Разкъсай кожичката им и разтрий със сок лицето, клепачите и врата. Следващите 15-20 минути се занимавай със своите всекидневни работи, след което измий маската със студена вода. Това е. Тази невинна грижа за кожата ѝ придава кадифена гладкост. А витамините вършат своята работа.

Бонус: 7 летни козметични маски

Есен

Жълтъчно-медена маска

Разбиваш 1 жълтък, добавяш няколко капки зехтин и разбиваш като майонеза. Когато се сгъсти, доливаш половин лъжичка пчелен мед и старателно го разбъркваш. Ако сместа е малко рядка, добавяш малко картофено или соево брашно.

Намазваш сместа с пръсти по лицето и шията. След 20 минути измиваш маската с хладка вода и памук. Накрая добре изплакваш кожата със студена вода.

Розмаринова настойка

1 пълна с връх чаена лъжичка с розмарин заливаш с една чаша сухо червено вино (за нормална и суха кожа) или водка (за мазна кожа). Всеки 2 дни бутилката с настойката трябва добре да се разклаща. След 6 седмици течността се прецежда и може да се използва. Съхранява се на хладно и тъмно място.

Зима

Маска от извара

2 лъжици прясна (мокра) извара разтриваш с 1 жълтък в чаша, като прибавяш няколко капи вода. Маската трябва да бъде съвсем гладка и не много гъста (като тесто за палачинки). Слагаш маската на лицето и шията. След 10-15 минути измиваш с хладка вода и памучен тампон. На края изплакваш със студена вода.

Тази маска съживява кожата и я избелва, защото е известно, че кожата обича през зимата да придобива сивкав отенък.