Хранене през зимата за красота и здраве

През зимата количеството плодове и зеленчуци в нашето меню традиционно намалява. Организмът в борбата със студа и стреса иска по-съществена и "засищаща" храна.

Дефицитът на растителна храна в ежедневното меню води до недостатък на витамини и минерални вещества, а също така и към ленивост на стомашно-чревната система. И резултатът е умора, главоболие, раздразнителност, отслабнал имунитет. Познати ли са ви симптомите? Ако е така, значи си струва да се замислите над това, дали се храните правилно.

Според диетолозите, ролята на плодовете и зеленчуците не е насочена само към примитивната стимулация на червата и доставката на витамини в организма. В така познатите ни плодове и зеленчуци, които са напълно достъпни у нас даже през зимата, са скрити огромни възможности за подмладяване и укрепване на здравето. В това може да се убедите и сами.

Лимони

Лимоните съдържат огромни количества витамин С, а също и калий. Те са особено полезни за укрепването на организма по време на простудни и инфекциозни заболявания, които не са рядкост през зимните месеци.

Доматите са полезни за сърцето. Този нискокалоричен зеленчук е богат на калий, който от своя страна е жизнено необходим елемент за зрението, дейността на сърцето и кръвоносните съдове.

Ябълките още от дълбока древност са били известни със своите полезни свойства, а учените продължават да откриват все още непознати и не изследвани лечебни страни на "царицата на плодовете". Освен с известните на всички диуретични способности медиците ги препоръчват и при главоболие, и даже при повишено артериално налягане. А последните изследвания в тази област стигнат до откриването на флавоноиди в ябълките, които предотвратяват образуването на тромбози.

Чесънът укрепва имунната система. Съдържащите се в него белтъчини способстват изработването на антитела, осигуряващи надеждна защита срещу вирусите и микробите. Освен това, чесънът понижава нивото на холестерин в кръвта и образуването на тромбове, намалява артериалното налягане и забавя растежа на раковите клетки. Всички този свойства на чесъна се проявяват, когато той се консумира пресен. При термична обработка те значително намаляват.

Орехите са храна за нервите. Те са богати на витамин В, който укрепва нервната система, активира умствената дейност, понижава раздразнителността и повишава способността за концентрация.

Киселото зеле е най-достъпният източник на витамин С през зимата. Само, че, за да се запазят ценните вещества, трябва да се съхранява правилно. Най-добре е това да става при температура от +1-4 градуса. Само тогава в зелето не се губят витамините и минералните вещества. Киселото зеле, извадено от зелевата саламура след 3 часа вече е изгубило 1/3 от витамин С, а след 12 часа - половината.

Във фурмите глюкозата и фруктозата са в големи количества и с 1-2 съвсем спокойно може да се залъже гладът. Това свойство на плода има много важно значение за болните от сърдечни пороци: организмът използва "захарта" на фурмите, за да подхрани сърдечния мускул, при това нивото на глюкозата в кръвта не достига такива показатели, каквито има при употребата на рафинираната захар. Също така във фурмите се съдържа много калий.

Моркови

Морковите са хранителното вещество на клетките. Източникът за младостта на клетките е витамин А, който се съдържа в големи количества в морковите. Той стимулира клетките и се грижи за тяхното обновяване. Защитава кожата от пагубното въздействия на околната среда, препятства образуването на бръчки и я прави еластична. Освен това с морковите организмът си набавя бетакаротин, който препятства образуването на рака на стомашно-чревния тракт.

А рекордьор по съдържание на витамин С е кивито. Кивито е уникално още с това, че при дълго съхраняване количеството на витамин С в него не намалява благодарение на плътната кожица и на плодовите киселини, съдържащи се в плода. В едно киви се съдържа дневната норма витамин С за възрастен човек. Освен това, кивито съдържа калий и магний.

Цветното зеле е също богат на витамин С зеленчук. Дневната норма на този най-важен за зимата витамин се съдържа в 100 г прясно или в 200 г задушено зеле. Зелето е ценен източник на целулоза и на няколко редки захари - всички те служат за по-добрата перисталтика на червата. Освен това - цветното зеле е профилактично средство срещу рака.

Маслините съдържат много соли на натрия. Потребността от тях особено нараства в горещите и задушни помещения през зимата, когато солта помага на организма да задържа влагата.

Слънчогледовите семки са богати на витамини антиоксиданти, в частност на витамин Е. Те са особено полезни за пушачите.

Аронията е шампион по съдържание на антиоксиданти, защитаващи от рак. Плюс немалко количество на същия този витамин С.

Бананите са истински склад на енергия. Нито един растителен продукт не зарежда организма с енергия за толкова дълго време (45-60 минути) като банана. При това неговите калории са лесно усвояеми въглехидрати - захароза, фруктоза и глюкоза. Високото съдържание на въглехидрати и малкото количество мазнини способстват за намаляване нивото на холестерина. А намиращият се в големи количества калий регулира водната обмяна в организма и по този начин го предпазва от инфаркт и инсулт. Гастро-ентеролозите "уважават" бананите заради тяхната ниска киселинност. В бананите обаче има малко витамини - в тях са намерени само следи от витамините С, В1, В2, РР.