Арония за пречистване на организма

Родината на аронията е Северна Америка, а името й в превод от гръцки означава "помощ" или "полза". И наистина плодът на аронията със своя богат на витамини и минерали вещества е едно изключително растение. Аронията е незаменима при диети за пречистване на организма.

Арония - за какво е полезна

Плодът, съдържа белтъчини, захари (преобладават фруктозата и глюкозата) и е богат на калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, йод, манган, молибден и др. В аронията има високо съдържание на витамини - витамин С, Е, В2, В6, фолиева киселина, но най-много витамин Р. В сравнение с грейпфрута и гроздето, съдържа 5 пъти повече витамин Р.

Какво лекува аронията? Пресен сок от арония се препоръчва при хипертония, анемия, ревматизъм. Подходящ за бременни, деца, диабетици и спортисти. Не се препоръчва за страдащи от язва или гастрит.

Аронията е източник на антиоксиданти - изключително полезен за работещите на компютър. Унищожава свободните радикали и е 3 пъти по-силен от останалите витамини А, С и Е.

Тонизира и повишава силите на организма, помага за преодоляване на стреса, преумората и стимулира обмяната на веществата.

Има противовъзпалителни свойства - аронията е природно средство за лечение на грипа, предпазва от вирусни и бактериални инфекции и облекчава бронхит.

Сок от арония може да се пие 3 пъти по 50 мл преди хранене в продължение на 20 дни. Дневната потребност може да се набави и от 300 гр плод, но вкусът му е леко кисел и е по-добре да се добавя към плодови сокове (например ябълков).