Кафе - "за" и "против" пиенето му

Вълшебната способност на кафето да премахва умората, когато ни се струва, че сме на предела на силите си, отдавна го е превърнала в популярна напитка. Въпреки заслужената слава на кафето като ободряващ еликсир, не са малко и предупрежденията за вредата от него, а споровете за това не спират повече от век. Доколко нападките срещу ароматната напитка са основателни, вижте сами.

Ободряващо кафе - за или против.

Лекарите се вълнуват най-вече от влиянието на най-характерната съставка на кафето - кофеина, върху здравето. Този алкалоид дава моментален прилив на енергия и премахва главоболието и умората за 5 минути - толкова време му е нужно, за да проникне в мозъка. Точно затова кофеинът е съществена част от много обезболяващи хапчета.

Всъщност действието на напитката зависи не толкова от количеството, колкото от сорта кафе, от който е приготвена. Арабските сортове например съдържат от 1 до 1,5 % кофеин, докато в по-силните сортове (робуста) съдържанието му е от 2,2 до 2,5%.

Има дори видове кафе, в които на практика изобщо няма кофеин. В момента те са в центъра на вниманието на големите компании, които инвестират в разработването на сортове с понижено съдържание на кофеин. На пазара отдавна се предлагат разтворимо и мляно кафе с минимално съдържание на кофеин - около 0,02% .

Истината е, че кафето действа на всеки различно. Някои пият по няколко чаши дневно без никакъв проблем, а при други от 3-4 глътки кръвното скача, пулсът се ускорява, за сън и дума не може да става. И така феновете на кафето ежегодно се увеличават, противниците му също не са малко. Вече няколко десетилетия двата лагера привеждат аргументи и факти със "за" и "против" пиенето на кафе.

Ето и най-силните доводи на "Обвинението" и "Защитата"...

Обвинението: Кафето повишава кръвното налягане.
Защитата: Няма спор, че 3 или 4 чаши кафе повишават диастоличното налягане. Но влиянието на кофеина върху кръвното е много слабо и с времето изчезва.

Обвинението: Кафето е вредно за сърцето.
Защитата: Лекарите не са единодушни по въпроса. Според някои пиенето на кафе увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Голяма част от медиците обаче смятат, че е точно обратното - не увеличава, а снижава риска. Повечето кардиолози в Европа все пак препоръчват дневната доза кофеин да не надвишава 200 мг, или две средно големи чаши не много силно кафе.

Обвинението: Кафето образува киселини в стомаха.
Защитата: Този въпрос също е спорен, въпреки че много хора се отказват от кафето именно по тази причина. Факт е, че кафето стимулира отделянето на жлъчни сокове, които помагат за храносмилането. Затова в много страни храненето завършва с чашка ароматно кафе. Все пак чувствителността към напитката е строго индивидуална. Има хора, на които кафето действа като слабително, стимулирайки стомаха и червата. Традицията денят да започне с чаша горещо кафе също не пасва на всеки, в такива случаи лекарите препоръчват лека закуска преди кафето. Препечена филийка с масло, сандвич или купичка овесени ядки ще намалят риска от евентуално стомашно неразположение.

Обвинението: Кафето води до остеопороза. Кофеинът извлича калция, необходим за здравината на гостите. Това важи най-вече за жените над 40 години.
Защитата: Вярно е, но нищо не пречи в кафето да се добави малко сметана или кондензирано мляко, в които има достатъчно микроелементи.

Обвинението: Кафето пречи на съня.
Защитата: По правило изпитото половин час преди лягане кафе забавя заспиването и променя структурата на съня - кофеинът удължава фазата на бързия сън за сметка на дълбокия и увеличава възможността от спонтанно пробуждане през нощта. Така че, сънят би трябвало да е по-кратък и по-малко здрав. Колкото и парадоксално да звучи обаче, на сутринта не се чувствате недоспали. Дори напротив - кафе маниаците изобщо не се оплакват от безсъние.

Обвинението: Кафето е наркотик.
Защитата: Наистина кафето е стимулант, който премахва умората, дава увереност и енергия. Смята се, че доза от 100 до 300 мг кофеин (3 средно големи чаши арабика или 2 чаши робуста) повишава бдителността, ускорява мисловния процес, стимулира физическата активност. Има и теории, че такова количество изостря и зрението. Приемът на повече от 400 мг кофеин на ден при други може да предизвика безпокойство, тревога и раздразнение. Но въпреки това е напълно погрешно кафето да се причислява към наркотиците. Съвременните наркотични вещества имат три характерни особености - физическа и психическа зависимост и привикване - загуба на чувствителност към препарата. Що се отнася до кафето обаче, за привикване и дума не може да става - всяка изпита чашка действа стимулиращо, независимо дали пиете кафе от седмица или от години. Зависимостта от кафето пък е съвсем незначителна. При отказ от редовната чашка само в единични случаи се забелязва известна отпадналост, но това състояние никога не продължава повече от 3-4 дни.