7 правила за здравословен сън

Качественият и добър сън е важен елемент от здравето на човек. Когато имате проблем със съня всяка нощ, това води до напрежение и неудовлетвореност. Ето някои ценни съвета за здравословен сън и пълноценна почивка:

7 правила за здравословен сън

1. Изберете времето

Замисляли ли сте се колко часа в денонощието отделяте за ползотворен сън ? Факт е, че през последните години времето за сън се скъсява значително.

Специалистите по проблемите на съня заявяват, че 2/3 от нас спят с половин час по-малко, отколкото преди пет години. Като през работната седмица спят шест часа, а останалите си доспиват през почивните дни. Този подход е крайно вреден за здравето.

Нашият организъм не знае делник или празник, той трябва да почива по 8 часа в денонощие. Затова първата и най-трудна крачка по пътя на здравословния сън е да се научим да спазваме режим.

2. Преди сън:


  • Не трябва да приемате алкохол - той действа като депресант за нервната система и нарушава съня.
  • Не преяждайте, но и не си лягайте гладни. Иначе, в първия случай няма да заспите от тежест в стомаха, а във втория – от гладно къркорене. Но пък чаша топло мляко действа много благоприятно на съня.
  • Не консумирайте продукти съдържащи кофеин преди лягане, защото действието на кофеина започва от 2 до 4 часа след приемането му. По същия начин стоят нещата със захарта – тя възбужда нервната система.

3. Водни процедури

След напрегнат ден не е лошо да се вземете вана или душ. Но няма нужда ваната да бъде гореща - тя възбужда.

4. Условия на добрия сън:

Къде?

Не е нужно в спалнята да е твърде топло или твърде студено. Оптималната температура е около 12oС. Отървете се от часовници в близост до леглото - техният звук ще ви попречи да заспите цяла нощ. Стаята, в която спите оградете от шума и защитете от светлината, с помощта на плътни пердета или щори.

На какво?

На външен вид леглото не е нужно да бъде много широко, но все пак трябва да дава възможност за няколко завъртания по време на сън.

Откажете се от мекия матрак, той не може правилно да поддържа тежестта на тялото, което води до болки в кръста и натиск в раменете и краката.

Оптималният вариант е ортопедичен матрак, който, въпреки че е малко по-твърд, се грижи за здравословната стойка на тялото ви по време на сън.

Много добър е пенолатексовият матрак. Микропорестата структура на пяната се наглася според тежестта на човека и променя формата си по очертанията на тялото му. Така собственикът на този матрак може да спи спокойно, без да се притеснява, че на сутринта ще се събуди „разбит”.

Препоръчваме: Латексови матраци

За възглавницата е желателно да бъде анатомична, с извивка, която ще поддържа главата в естествена извивка заедно с гръбначния стълб.

Как?

Позата за сън е важна и не е желателно да бъде върху левия сърдечен блок. След дълги експерименти учените са установили "идеалната поза за сън": легнали по корем, дясната ръка изпъната напред, главата обърната наляво. В тази поза те ви гарантират мигновен сън.

Обратно на това, други учени твърдят, че не е препоръчително да се спи по корем. При тази поза се притискат всички вътрешни органи, най-малкото се предизвиква неспокоен сън.

В каква поза ще заспивате е ваше решение. Но трябва да знаете, че главата по време на сън трябва да е ориентирана на север или изток. Слънцето залязва зад хоризонта, тази страна на света олицетворява отиващата си енергия, вредна за човека. Оптималното решение е северо-изток.

5. Никакво смятане

Дори и в училище да сме имали тройки по математика, при безсъние ние първо започваме да броим: овцe или слончета, което се оказва абсолютно безполезно. Изяснило се е, че човек, който брои не може да се отпусне. Психолозите съветват да не броите, а е по-добре да си се представите, че сте на лазурен морски бряг, обградени от палмови дървета.

6. Без хъркане

Ако вие самите хъркате – в това няма нищо притеснително и страшно. Но ако това го прави лежащият до вас субект – сбогом спокойна нощ. Разбира се, можете да го бутнете или да извикате, но ефекта едва ли ще е продължителен. В такъв случай няма да е лошо да го сложите на гореспоменатата анатомична възглавница. Тя не притиска шийните кръвоносни съдове и позволява да се избегне „нощната симфония“.

Препоръчваме: Анатомична възглавница

7. В краен случай

Не се препоръчва спалнята да се превръща в оранжерия, ограничавайте се с едно, две растения. Те поглъщат кислорода в тъмното и ограбват вашия организъм.

Ако не можете да заспите, махнете одеялото, отворете прозореца и позволете на студа да ви обгърне. Когато се завиете и стоплите, сънят ще дойде по-бързо.

В никакъв случай не приемайте приспивателно, то води до неестествен сън.

Бонус: Лек срещу безсъние

Ако въпреки спазването на съветите за здравословен сън, обстоятелствата ви принуждават да имате една безсънна нощ, постарайте се да си откраднете поне 4 часа. И най-ефективното за това време е от 2:30 през нощта до 6:30 сутринта. Но не е нужно подобни обстоятелства да са често явление.

Всичко на всичко 7 правила и на сутринта ще се събудите отпочинали и готови да посрещнете новия ден. И най-важното – не забравяйте да си навиете будилника!