Физически упражнения срещу умствена умора

Много хора прекарват по-голямата част от времето в седящо положение. Когато продължителното заседяване се съчетае с интензивна умствена работа, у човек може да се натрупа постоянна умствена умора. Най-типичните симптоми са свързани с общо понижаване на тонуса, главоболие, отпадналост, разсеяност и безсъние.

упражнения умора

Прости и лесни за спазване съвети срещу бърза умора:

1. Малкото свободни минути на работното място можете да използвате рационално, за да пораздвижите тялото си. Само няколко физически упражнения в офиса могат да освежат умствения ви тонус.

2. Здравият човек не бива да се бои от умората при занимания с физически упражнения. Физическата умора компенсира продължителната умствена работа и свързаните с нея негативни последици.

3. Следете редовно показателите на физическото си състояние и ефекта от упражненията.

На всички хора, чиято професия е свързана с умствена дейност, предлагаме подходящ комплекс от физически упражнения. Те могат да се изпълняват на работното място - на бюрото, с опора на стол или на стена. Желателно е упражненията да се изпълняват при отворен прозорец.

Почивките между отделните упражнения са равни на времето на изпълнението им. Целият комплекс ще ви "отнеме" не повече от 10-15 минути. Помислете само колко често губите по четвърт час за съвсем безполезни неща.

Комплекс упражнения срещу умствена умора и отпадналост
Пружиниращи наклони с тялото (наляво и надясно) 10-12 пъти
Бягане на място в умерено темпо 30 сек.
Махове със свит крак напред и назад по 8-10 пъти на крак
Лицеви опори 14-16
Ръченично бягане 30 сек.
Къси подскоци вляво и вдясно 20 сек.
Клякане и ставане 10-12 пъти
Повдигане на крака встрани по 8-10 пъти на крак
Клякане и ставане с гръб към бюрото и ръце поставени върху него 8-10 пъти