Как се прави домашен кашкавал?

Кашкавалът е млечен продукт и източник на протеини, цинк, витамини от група В и калций. Естествено той има доста калории и мазнини, което е от значение, ако сте на диета за отслабване. Но не бързайте да го премахвате от хранителния си режим. Смята се, че хора, които приемат контролирано млечни продукти отслабват повече в сравнение с тези, които напълно ги изключват от храненето си.

Кашкавалът се препоръчва в лечебни диети след инфекциозни заболявания и в период на възстановяване на организма след операция. Ако отслабвате потърсете в магазините и ще откриете богат избор на нискомаслен (диетичен) кашкавал. Предлагаме ви един вариант, който според нас е още по-полезен: вместо от магазина си пригответе сами натурален кашкавал в домашни условия.

Правенето на кашкавал вкъщи е лесно. Може да го приготвите от краве мляко, овче мляко или смесено краве и овче мляко. В този кашкавал няма да има вредни съставки, а ароматът и вкусът му ще са неповторими. Ето как се прави много вкусен Домашен кашкавал.

Време за приготвяне (до прецеждането): 1 час.

необходими продукти за кашкавал

Необходими продукти:

5 л. прясно краве мляко

5 с.л сол

1 пак. лимонена киселина

Приготвяне на домашен кашкавал:

Сваряваме млякото в по-дълбок съд. Когато заври отместваме и внимателно (за да не кипне, тъй като процесът е много бърз) слагаме солта и лимонената киселина. Връщаме млякото отново "на огъня" и бъркаме около 5 минути.

как се прави кашкавал

След което се оставя да изстине. Прецеждаме през марля (оставете го да се цеди една нощ). Оформената пита кашкавал трябва да престои няколко дни в хладилник и може да се консумира.

оформена пита домашен кашкавал

От 5 л. прясно мляко по тази рецепта се получава 900 гр кашкавал.

домашен кашкавал с червено вино

По правило зреенето продължава около 60 дни и ако се съхранява правилно може да трае 1 година. Домашният кашкавал на снимката е на 1 седмица и е много вкусен с домашно червено вино.

Приятно хапване!