Хранене при остеопороза

мляко, богато на калций

Лекарите наричат остеопорозата тихата болест. Въпреки, че се развива с години, болестта не показва признаци за съществуването си. Нерядко жените разбират за нейното наличие по фрактурите, които възникват при съвсем незначителни травми, като повдигане на пазарската чанта или невнимателен удар в ръба на кухненската маса.

При остеопорозата костите стават крехки и лесно чупливи. За съжаление, тази болест покосява в голяма степен именно жените. Повече от 80% от всички болни са жени.

Много е важно укрепването на костите да започне от 25 годишна възраст. Особен риск има при жените с грацилна по рождение структура на костите, със светли очи и коса.

Националният здравен институт препоръчва жените да приемат по 1000 мг калций дневно (ако си бременна или кърмиш, ще имаш нужда от малко повече - между 1200 и 1500 мг дневно).

Ако забележиш, че притежаваш някой от тези признаци, то следващите съвети са за теб:

- Пий поне една чаша обезмаслено или нискомаслено 1% мляко на ден. Малко продукти могат да съперничат на млякото по съдържание на калций. С една чаша мляко се поемат около 350 мг калций, което е близо 1/3 от дневната нужда.

- Приемай три-четири пъти дневно богати на калций млечни продукти - сирене, извара, кашкавал.

- Яж най-малко по една чаша броколи, зелеви листа или ряпа всеки ден. Въпреки, че тези зеленчуци съдържат по-малко от 1/3 от калция в млякото, можеш да ги използваш за ежедневна доставка на минерала в организма си.

- Яж консервирана с костите сьомга. В костите на 100 г риба се съдържат приблизително 180 мг калций.

- Търси готови храни, обогатени с калций. Минералът често се добавя към зърнените храни, хляба и портокаловия сок. Една чаша обогатен с калций портокалов сок съдържа 300 мг от минерала.

- Опитай да застройваш супите и ястията с обезмаслено сухо мляко.

- Не забравяй и за калциевите препарати.

- Приемай допълнително витамин Д. Той участва в укрепването на костната система и подпомага усвояването на калций.