Диетично ли е кивито?

Екзотичното киви е диетичен плод с малко калории и много ценни ползи за организма. Плодът притежава антиоксидантни и противоракови свойства, както и подобрява физическата работоспособност. Помага за по-бързо възстановяването след тренировки.

Киви

Кивито съдържа:

  • много магнезий, калий, калций, желязо и фосфор;
  • витамини А, В2, В3, В6, бета каротин, фолиева киселина, витамини С, Д и Е;
  • органични киселини, пектин, влакнини, флавоноиди.

Особено ценен плод е заради високо си съдържание на витамин С, който защитава организма от инфекции и укрепва имунитета. В съчетание с магнезия витамин С подкрепя работата на сърцето. Магнезият още повишава устойчивостта на стрес и регулира клетъчния метаболизъм. В състава на кивито влиза и ензимът актинидин, който подпомага усвояването на протеините.

Кивито ще ти помогне и при запек, тъй като има разхлабващо действие. За да се възползваш от тези негови качества е достатъчно да консумираш 1-2 кивита през деня. Кивито ще подобри храносмилането и ще те избави от тежестта в стомаха след хранене. Калият в състава на кивито ще те ободри и ще повиши настроението ти.

В 1 киви (76 гр) има:
Калории 46 Фибри 2 гр
Въглехидрати 11 гр Витамин С 64 мг
Мазнини 365 мг Калий 245 мг
Протеини 809 мг Калций 23 мг

Мъхнатият плод съдържа голямо количество влакнини, които помагат на организма да се изчисти от шлаките и дава чувство за ситост. За диетичните свойства на кивито е отговорен и ензимът актинидин. Плодът е с нисък гликемичен индекс. Подходящ е за диабетици. Включвайте едно киви преди хранене 2-3 пъти дневно, ако си на диета за отслабване.

Кивито не обича да бъде съхранявано с други плодове, но ако не е узряло може да ускориш процеса като сложиш до него банан или портокал.

Може да го използваш като природно разкрасително средство за кожата на лицето - почиства и насища с витамини. Рецепта за овлажняваща маска с киви: смеси 2 с.л извара с нарязано на ситно киви. Остави на лицето 15-20 минути. Ако пък се събудиш с тъмни кръгове около очите, постави резенче киви, за да ги премахнеш.

Кивито не само е вкусен плод, то е богато на ценни витамини, минерали и ще ти помогне в борбата с излишните килограми.

"Сподели", ако кивито е станало любимия ти плод!