Колко са полезни доматите?

Доматите присъстват на нашата трапеза от ранна пролет до късна есен. Отглеждаме ги на двора, дори и на балкона. През летните дни без традиционната салата от домати в менюто ще има нещо незавършено. По разпространение едва ли някой друг зеленчук може да им съперничи.

Домати

Любопитна е историята на доматите. Пренесени от Южна Америка, те се появяват за първи път в Европа през XVI век. Внасянето им е заслуга на испанците, които още тогава ги употребявали за храна. В другите страни на Европа към тях се отнасяли с огромно недоверие, смятали ги за отровни и ги отглеждали като декоративно растение.

Само преди 100 години сред стайните растения и по прозорците може да се видят и саксии с домати. За "зеленчуци" са признати в Италия, където ги нарекли "помодоро" - "златна ябълка", и започнали да ги ядат с пипер, чесън и масло.

Доматите се отличават с високи вкусови и хранителни качества. Калоричността им не е голяма - само 20 калории на 100 г, но богатото съдържание на витамини, органични киселини и минерални соли определя широкото им приложение в храненето.

Химичният състав на плодовете на доматите е различен в зависимост от сорта, почвено-климатичните условия и техниката на отглеждането им.

Сухото вещество е от 5.5 до 8.5 процента, съдържанието на захари се колебае от 3.5 до 6.18 процента, а на белтъчините се падат от 0.5 до 1.5 процента. Въглехидратите са главно глюкоза, фруктоза и малко захароза. От групата на полизахаридите най-голям дял се пада на пектиновите вещества - около 3.9 процента от сухото вещество. Количеството на целулозата и на нишестето е твърде ниско.

Съдържанието на органични киселини - ябълчна и лимонена - е около 0.5 процента. Те са под формата на соли и малката свободна част от тях определя киселия вкус на доматите.

Доматите съдържат много витамини (мг %):

 • Каротин (0.29 - 0.58)
 • Витамин В1 (0.12 - 0.22)
 • Витамин В2 (0.01 - 0.02)
 • Витамин В6 (0.43 - 0.75)
 • Витамин РР (0.16 - 0.96)
 • Витамин С (28 - 52)
 • Витамин Е (0.64 - 2.04)
 • Витамин Р (21 - 128)

Процентното съдържание на провитамин А или каротин зависи от степента на зрелост. Най-много е в червените домати - достига дори до 2 мг %. По съдържание на витамин С някои сортове се доближават до цитрусовите плодове.

Доматите има богат минерален състав (мг %):

 • Калий (25 - 122)
 • Калций (3.4 - 16.1)
 • Магнезий (1 - 22.2)
 • Фосфор (14.2 - 31.2)
 • Желязо (0.51 - 0.80)

Най-много хранителни вещества притежават зрелите пресни домати. В презрелите плодове захарите и витамин С намаляват. Зелените домати, достигнали нормална големина, запазени при температура 20 С, доузряват и не отстъпват по вкус и хранителна стойност на узрелите на корена плодове.

Доматите са полезна храна и за децата, и за възрастните, и за старите хора. Благоприятното им въздействие се дължи на високото минерално и витаминно съдържание. Калиевите соли оказват диуретичен ефект, понижават кръвното налягане и подобряват сърдечната дейност. Освен това доматите стимулират отделянето на стомашен сок, подобряват апетита и храносмилането.

Доматеният сок е приятно, освежаващо и лечебно питие. В една чаша сок се съдържа повече от половината от необходимата за човека доза витамин С и каротин. Той се препоръчва при физическа и психологическа преумора, при липса на апети, хронични отравяния с тежки метали, алкохол и никотин.

Не е без значение фактът, че доматите оказват укрепващо въздействие върху стените на кръвоносните съдове. Те са много полезни при склонност към кръвоизливи. Този зеленчук е необходим и за диетата на болните от високо кръвно налягане и атеросклероза.

Препоръчва се също в лечебното хранене на болни от гастрит с понижено отделяне на стомашен сок, при сърдечни заболявания, хронична бъбречна недостатъчност. Тъй като се отличават с по-нежна целулоза, доматите са подходяща храна при стомашно-чревни заболявания. Пектините в тях спомагат за извличане на токсични вещества и холестерин от организма.

Поради ниската си калоричност доматите са много подходящи в диетата за отслабване, при диабетици с наднормено тегло, при повишени серумни липиди и различни форми на исхемична болест на сърцето.

Установено е, че пасираните домати и сокът от тях унищожават болестотворните микроорганизми. Активността на фитонцидите в доматите е висока. Приложени външно, те имат лечебен ефект при кожни инфекции и рани.

Доматите трябва да се избягват от хора, които имат алергия, и тези, които са с ниско кръвно налягане (хипотоници), от страдащите от гастрити и язвена болест с повишена стомашна киселинност.

Ето някои лесни и познати рецепти с домати

• Салата от домати (за 2 души)

5 домата, нарязани на кръгчета, се поръсват с връзка ситно нарязан магданоз и няколко пера лук. Прибавя се 100 г натрошено сирене и сок от половин лимон (не се соли).

• Сандвич с домати

100 г пресни домати се претриват през сито, към тях се прибавят 100 г извара с малко сол. Със сместа се намазват сандвичи и се украсяват с репички.

Яйца с доматен сос

Сурова доматена супа (Гаспачо)

• Диетична доматена супа (за 2 порции)

5 домата заедно с връзка нарязан магданоз и глава лук се оставят да заврат в малко вода. След 15 минути зелечуковата смес се пасира и се залива със сварения бульон. Тази супа е много витаминозна. Поднася се с малки кубчета сухар.