Авокадо - супер храна за здраве и младост

Здравословното хранене изисква да включите в менюто си храни богати на витамини, минерали и фитонутриенти. Авокадото е такава храна, като 30 гр от него съдържа:

Витамин К 6.3 мкг
Фолиева киселина 27 мкг
Витамин В6 (Пиридоксин) 0.086 мкг
Витамин С 2.6 мг
Пантотенова киселина 0.439 мг
Калий 0.043 мг
Ниацин 0.574 мг
Фибри 2 гр

Авокадото е жива и естествена храна. То трябва да бъде част от всяка здравословна диета. Авокадото е невероятно богато на хранителни вещества, но като че ли малко познато у нас. Обогатявайки храненето си с него ще подобрите здравето и тонуса си.

Прочетете още: Пастет от яйце, сирене и авокадо

Авокадо

Авокадо - витамини и минерали

Авокадото съдържа 13 витамина, от които се нуждаете: витамини А, С, D, Е, К и витамини от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, биотин, витамин В6, витамин В12 и фолиева киселина).

Ще изброим част от полезните съставки в авокадото, като ще посочваме и каква част от препоръчителната дневна доза се съдържа в 30 грама от плодът-чудо.

Мононенаситени мазнини - понижава холестерола в кръвта, предпочитайте ги вместо наситени мазнини.

Витамин К (8% от дневната доза) - този витамин е мастно разтворим и играе ключова роля за съсирването на кръвта. Проучвания сочат, че помага за това да имаме здрави кости в по-напреднала възраст.

Фолиева киселина (6% от дневната доза) - Поддържа клетките и тъканите здрави. Това е особено важно през периоди като бременност и ранно детство. Фолиевата киселина също е важна за поддържане на нормални нива на хомоцистеин.

Калий (4% от дневната доза) - Калият освен много важен минерал е и електролит. Има много роли в организма - участва в обмяната на веществата, за правилното функциониране на клетките, тъканите и органите. Контролира баланса на водата в организма, необходим е за изграждането на мускулите и нормалното развитие на човешкото тяло.

Витамин Е (4% от дневната доза) - мастно разтворим витамини, който действа като антиоксидант - защитава тялото от увреждане от т.нар свободни радикали. Свободните радикали могат да навредят на клетките, тъканите и органите. Затова авокадото е антиейджинг храна. Витамин Е също е важен за създаването на червени кръвни телца и помага за усвояването на витамин К. В малки количества витамин Е защитава сърцето. Този витамин помага да имате здрава кожа и коса, затова авокадото често се включва в различни маски за кожа и коса. Вместо да го изхвърлите, когато е станало прекалено меко, може да си направите домашна маска за красота.

Лутеин - каротеноид (естествен пигмент), понижава риска от болести на очите. Лутеинът е важен антиоксидант, който ще помогне на очите и кожата ви да бъдат в отлично здраве.

Магнезий (2% от дневната доза) - Съществен минерал за здравето, участва в регулиране на кръвната захар, кръвно налягане, производство на протеин, ускорява метаболизма и е важен за мускулите.

Витамин С - водноразтворим витамин и антиоксидант. 30 гр авокадо осигуряват 4% от необходимия дневен прием. Витамин С е важен за образуването на тъканите и заздравяването на рани.

Витамин В6 - водноразтворим витамин, тялото не може да го съхранява, което означава че се организма се нуждае ежедневно от него. Витамин В6 помага на имунната система да произвежда антитела. 30 гр авокадо осигуряват 4% от дневната доза витамин В6. Тялото го използва, за да усвоява протеините. Затова колкото повече протеини ядете, от толкова повече витамин В6 имате нужда.

А вие бихте ли включили авокадо в менюто си или ако вече сте го направили, каква е причината - заради хранителните ползи, вкуса или и двете?