Колагенът връща ли младостта?

Колаген - панацеята за бръчки и отпусната кожата. Почти постоянен компонент в кремове, маски и гелове. Даже в шампоаните и в боите за мигли са започнали да добавят колаген. Какво представлява и на какво се дължи неговата популярност?

Колагенът връща ли младостта

Колагенът не е открит днес, той е заинтересувал учени и лекари преди повече от 40 години, в средата на ХХ век. Именно тогава учените са свързали процеса на стареене с намаляване синтеза на колаген в организма. В резултат на този процес се появяват не са само бръчки по лицето, но и се губи еластичността на кожата.

Влошава се състоянието на косата, ноктите, мускулите, болките в ставите, намалява еластичността на кръвоносните съдове, появява се целулит. Но най-вече страда кожата, чиято поддържаща конструкция/скелет е колагенът.

Колагенът е най-често срещаният протеин в човешкото тяло. Той съставлява 25-33% от общия протеин и следователно около 6% от телесното тегло, и се състои изключително от аминокиселинни вериги свързани в сложна спирала.

От колаген до колаген - има разлика!

Високомолекулярният колаген от животински произход, които се извлича от кожата на едър рогат добитък, влиза преди всичко в състава на сравнително евтината козметика. Той не притежава способността да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата и да заменя увредените колагенови влакна, състаряващи кожата.

Истина е, че дори и този колаген има доста забележително предимство: филмът, който той образува по повърхността на кожата, задържа водата и пропуска въздуха. Благодарение на това свойство, препаратите с такъв колаген овлажняват, омекотяват и стягат кожата.

Хидролизиран колаген. С помощта на вещества подобрители този тип колаген прониква през защитния слой на кожата и се включва в метаболитните реакции на тялото, като подхранва и овлажнява кожата отвътре. Именно за това говорят производителите, когато споменават в анотациите "подхранващи" препарати с колаген.

В края на 90-те години се появи един нов клас козметика - колагенови гелове с естествен колаген с тройна спирала. През 90-те години на миналия век, полски учени от Факултета по химия в Университета в Гданск, работейки върху изобретения, далеч от козметологията, получили с екстракт от рибешка кожата колаген, структурата на който е много подобна на човешкия колаген.

Рибния колаген все по-уверено заменя колагена извлечен от едър рогат добитък в козметологията и медицината. И най-важното, според производителите, те са успели да създадат колаген имащ трансдермални свойства, т.е. той прониква в кожата! Трудностите, които срещат със съхранението на рибния колаген с увеличаване на температурата на съхранение, били успешно преодолени с времето.

Всъщност, колагенът, особено рибният - е неустойчив продукт, достатъчно е присъствието на малко количество от киселинно вещество, което води до например, размножаването на бактерии или незначително повишение на температурата на протеина, и в рамките на двадесетина минути започва разпад на частиците му.

Колагенът, произведен по новите методи, чиято тайна производителите строго пазят, запазва своята многостранна структура на аминокиселини, подобни на човешките (тройна спирала). Това означава, че вече е открит пътят за връщането на протеина на кожата, чиято липса води до стареене.

Клинични изпитвания, проведени през 2001-2002 г в различни страни, са потвърдили неоспоримото постижение на настоящото изобретение, с предупреждението, че колагеновият препарат показва биологичната си активност и дава положителни резултати в температурния интервал 5-23 0 С

И в началото на 2007 г, се намери нов метод за запазване на тройната спирала на аминокиселините при температура от 5-28 0 С. Преди всичко този колаген влиза в състава на скъпите подмладяващи козметични продукти с колаген, но все още всичко това е въпрос на съвест на фирмите - производители на козметиката.

Растителен колаген

И тук трябва да се отбележи, че колагенът e протеин от животински произход. Ако рибата все още може да се причисли към световната фауна, и допуска използването на термина "колаген", то да се наричат растителните протеини "колаген" - е неправилно. Но след като не съществува растителен колаген по дефиниция, в състава на рекламираните козметични продукти вероятно са включени растителни протеини, в чиято структура може да има колагеноподобни фрагменти. Което всъщност съвсем не отрича техният положителен хидратиращ ефект върху кожата.

Не ме е страх от инжекция...

За да се достави колаген в нужните слоеве на кожата това може да се постигне чрез инжектиране. Трудно е да се намери салон за красота, който да не предлага такива услуги. Колагеновите инжекции се използват, за да заменят колагена на кожата, които пациентът губи с възрастта или за да го възстанови. В инжекциите с колаген се използва главно такъв с животински произход, но доколко той се абсорбира от кожата е спорен въпрос.

Много експерти смятат, че тялото ни възприема този колаген като чуждо тяло и го усвоява в течение на една година. Ето защо, на всеки 6-12 месеца трябва да се поставят допълнителни инжекции за поддържане на външния вид. Но въпреки, че с колагеновите инжекции механично се запълват гънките и бръчките чрез въвеждане на гел, то повърхността на кожата се изравнява.

В допълнение се счита, че с външното въвеждане на колаген се стимулира имунната система на организма да синтезира собствени колагенови влакна, които запълват бръчките или гънките. Така, че все още има един положителен резултат и процедурата се ползва с популярност. През последните две десетилетия колагенови инжекции са били поставени на два милиона души по целия свят.

Е, ако ви е страх от инжекции и не се доверявате на козметиката, то подобрете състоянието на кожата си с таблетки. На пазара има огромен избор от колагено-съдържащи продукти. Обикновено те включват комплекси на аминокиселини, витамини и минерали.

Производителите на хранителни добавки на базата на колаген твърдят, че техните продукти могат да подобрят качеството на кожата и ноктите, както и здравето на ставите. Дали това е вярно или не, е трудно да се прецени, както и кой компонент на хапчето-чудо е най-ефективно, също е трудно да се определи.

Но това, че витамин С стимулира производството на собствени колагенови връзки и позволява да се възстанови баланса на аминокиселини, който се нарушава с възрастта, е доказано съвсем точно. Витамини А и Е са също стимуланти за производството на колаген. Така че с пълноценното хранене, в което включвате голямо количество плодове и зеленчуци, ще окажете голяма помощ на вашата кожа.

По отношение на кремовете и маските с колаген? Колко ефективни са те?

Използването на колаген, като структурообразуващ компонент на козметичните продукти, е напълно оправдано. Той успешно играе ролята на междуклетъчно вещество, в което са включени и останалите гел компоненти на крема, като по този начин се усилва действието им. Колагенът е нетоксичен, не е канцерогенен, има добро регенеративно и овлажняващо действие, висока биосъвместимост, както и редица други полезни функции.

Колаген Inventia

Не е чудно, че в продължение на много десетилетия, колагенът продължава да бъде един от най-популярните компоненти в състава на подмладяващите и хидратиращи козметични продукти. Но не бива да се очакват чудеса от неговата употреба, още повече, че закупувайки препарат с колаген, ние често дори не знам какъв колаген са използвали производителите!

Статията е предоставена от Aloha.bg.