Грижа за лицето в домашни условия

Важна съставка от грижите за кожата са маските на лицето. Ще ви запознаем с някои маски, които всяка жена може да си приготви от домашни подръчни средства и които са не по-лоши от модерните козметични средства.

Употребяването на маски от природни суровини има дългогодишна традиция, тъй като от незапомнени времена жените използвали различни свойства на цветята, плодовете и зеленчуците за поддържане и запазване на хубавия си външен вид.

грижа за лицето

Преди нанасянето на маската лицето трябва добре да се изчисти с тоалетно мляко, а около очите внимателно да се нанесе пласт крем. Най-голям ефект се постига, когато лицето остава под маската неподвижно, с отпуснати мускули.

Двадесетте минути в легнало положение, докато трае действието на маската, ще бъдат от полза за целия организъм. Домашно приготвените опъващи и изглаждащи маски се прилагат веднъж седмично, плодовите могат да се поставят дори всеки ден.

Важното е да се убедите дали нямате алергия към някои от плодовете. Маските се отстраняват от лицето с внимателно изчистване с памучен тампон и отвара от лайка или хладка вода. След това лицето се изплаква със студена вода и се намазва с крем според вида на кожата.

Маски за всички видове кожа

Маска от жълтък

Жълтъкът се разбива с лъжичка мед, добавят няколко капки плодов сок. Оставя се да действа 20 минути.

Маска от кисело мляко

Само кисело мляко или пък с добавена една лъжичка мед се нанася на лицето.

Плодово-зеленчукови маски

За тях се използват ягоди, ябълки, праскови, лимони, портокали, краставици, домати, магданоз. На лицето се нанася или сокът, или пък настъргани или стрити плодове.

Маски за суха и старееща кожа

Маска от сметана

2 лъжици сметана се разбиват с 1 жълтък и се добавя чаена лъжичка сок от морков. Оставя се 20 минути.

Маска от жълтък

1 жълтък се разбива с половин лъжичка зехтин.

Маска от овесени ядки

Смлени овесени ядки се разбъркват с един жълтък и се оставят на лицето 15-20 минути.

При суха кожа не се употребява лимон, домати, а евентуално и ягоди.

Маски за мазна кожа

Белтъчна маска

Белтъкът се разбива на сняг, добавя се лимонена кора или някакъв плод и се оставя 20 минути.

Краставична маска

Настъргана на дребно краставица се смесва с разбит на сняг белтък и се нанася на кожата.

Маска от брашно

1 белтък се разбива на сняг, добавя се брашно и се разбърква на гладка кашица. Маската е подходяща за свиване на разширени пори.

Правите ли си домашни маски за лице? Споделете в коментарите кои са вашите любими и колко често отделяте време за разхубавяване с подръчни средства.