Грижи за кожата през зимата

зимна грижа за кожата

Зимните дни сварват лицето ни "неподготвено". Минало е лятото и топлата есен, когато слънцето доста е изсушило кожата и тя повяхва. Под влиянието на слънчевите лъчи се променя кожата. През зимния сезон еластичността на кожата се възстановява. Има няколко фактора, които "измъчват" кожата през зимата.

Топъл въздух - студен въздух

През зимата лошо влияят на кожата острият вятър, студът и постоянната смяна на топлата стая със студената улица. Кожата студува, периферните съдове се свиват и намалява притокът на кръв. Чрез тази защитна реакция се ограничава загубата на топлина от повърхността на кожата. Така определени части на тялото се пазят от преохлаждане.

Но от друга страна се намалява въвеждането на хранителни вещества и кислород в кожата. При тези условия кожата става беззащитна към външната среда, лесно се дразни и реагира със зачервяване и леко лющене на епителните клетки.

Сух въздух

В претоплените жилища въздухът е винаги сух. Така е и в офиса и работните помещения. Сухата топлина, тютюневия дим и замърсеният въздух вредят на кожата. Затова през зимата най-важно е въвеждането на влага и съхраняването й в кожата.

Слънце

През хладните месеци жадуваните слънчеви лъчи приятно галят уморените ни лица. Препичаме се безгрижно по пистите, сред планинските поляни или по терасите. И никак не се замисляме, че любимото ни слънце може да бъде и коварно.

"Приемайте слънцето дозирано, като лекарство!" - в умерени дози то лекува и тонизира кожата, а ако се прекали, нанася непоправими вреди. В условията на високата планина слънчевите лъчи проникват дълбоко в кожата и я пресушават. Правят я отпусната и състарена, подсилват бръчките й. Затова допринасят студът и вятърът.

Как да се грижим за кожата в зимните дни?

1. Непременно овлажнявайте сухия въздух в помещенията, където прекарвате продължително време. Пийте повече течности от обикновено.

2. Никога не излизайте навън с влажно лице и ръце. След миене оставайте 10 минути в стаята.

3. Вечер измивайте лицето си и отстранявайте грима с тоалетно мляко. Използвайте хидратиращ крем. Нанасяйте дебел слой в т.нар. "бръчкови области". За много мазната кожа крем не е необходим.

4. Сутрин измивайте лицето си само с вода, освежете го с лосион и тогава поставяйте крем за лице равномерно навсякъде.

Защитен крем за лице

Отделните типове кожа се нуждаят от различни по вид кремове. Кремът трябва да образува т.нар. "защитен филм" върху кожата. Работещите на открито и спортуващите могат да използват през деня плътни защитни кремове. Нормалната кожа през деня се нуждае от не много мазен крем.

При смущения в периферното кръвообращение студът, вятърът и влагата предизвикват синкавочервени петна и жилки по бузите и носа. В такива случаи се препоръчват лосион и кремове, подобряващи кръвообръщението, както и защитни кремове за студени дни. Избягвайте и алкохола.

Начин на живот

Режимът на живот през зимата също се отразява на кожата. Рано настъпващите вечери, неприветливите улици и градини предразполагат към заседнал начин на живот. При домакинската работа се натоварват едни и същи мускулни групи и стави, което не е достатъчно да се преодолее обездвижването.

Истински полезна е гимнастиката и упражненията. Те могат да се правят в продължение на 15 минути пред отворен прозорец по всяко време на деня. Аеробиката е подходяща за всички възрасти, а раздижването действа благоприятно на кожата. Всеки сам в къщи може да намери свободно време и да прави упражнения под звуците на приятна музика.