10 причини да включите краве масло в диетата

Години наред маслото бе отделяно настрани в полза на маргарина и други мазнини и също така бе обвинявано, че причинява болести на сърцето. Хиляди години преди тези обвинения, маслото е използвано в диетата на много народи, без да има и най-малко съмнение за подобни вредни за здравето ефекти.

Краве масло

Оказва се, че маслото е станало жертва на желанието на определени групи от хора да рекламират растителните и транс мазнини. Включването на маслото в диетата няма да ѝ навреди. Ето 10 ползи от приема на истинско домашно масло:

1. Маслото е най-лесно усвоявания източник на витамин А, който е важен за щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, а също и сърдечно съдовата система.

2. Маслото не води до излишък на мазнини в тялото, защото е източник на бърза енергия и не се натрупва, същевременно дава чувство за ситост и намалява вероятността от преяждане.

3. Богато е на антиоксиданти включително витамин А и Е, също така селен, който защитава от сърдечни болести.

4. Маслото е източник на диетичен холестерол.

5. Засилва имунната система и предпазва организма от вируси.

6. Маслото съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), която има противораково действие, прави кожата гладка и еластична и е антиоксидант.

7. Маслото има свойството да защитава от артрит, катаракта и втвърдяване на артериите.

8. Маслото е добър източник на йод, който се усвоява лесно и е необходим за правилно функциониране на щитовидната жлеза.

9. Подобрява здравето на стомашно-чревния тракт.

10. Добър източник на витамин К2, който предпазва от кариеси и е важен, ако искаме да имаме здрави кости и зъби.

Включвайте сурово масло в диетата си в умерени количества. Запазете място на трапезата си за кравето масло и здравословните ползи от него!