Бързото хранене - срам за организма!

бързо храненеВъв века на полуфабрикатите и веригите за бързо хранене се ядат много мазнини от животински продукти.

В САЩ 30-37% от калориите човек си набавя от тях. А това е твърде много. Тези наситени мазнини не бива да дават над 20% от калориите или над 20 грама мазнини за 24 часа. Нови изследвания на диетолози сочат колко грама наситени мазнини и холестерол има в 100 г. от някои продукти.

Общите калории в денонощието за хора, които не се занимават с физически труд, трябва да са максимум 2500. При затлъстяване те се намаляват до 1000-1200. Полезно е да знаете, че 1 супена лъжица майонеза съдържа 75 калории и 14 грама мазнини.

Пържените, консервираните и пресолените блюда натоварват организма. Освен това с възрастта нашата храносмилателна система започва да функционира по-бавно. Променят се и храните, от които се нуждае организмът. С годините, например, намалява нуждата от белтъчини, a наситените мазнини и захарите стават истински враг.

Балансираното хранене може да коригира един от рисковите фактори за атеросклероза и лошия холестерол. Той се отлага в артериалните стени и ги стеснява, като образува плаки. Те са в основата на стенокардията, инфарктите, внезапната сърдечна смърт и на мозъчния инсулт.

За да се понижи нивото на холестерола в кръвта, добре е да се яде по-често риба. При ескимосите, например, са рядкост инфарктът и внезапната сърдечна смърт. Те обаче ядат поне по 200 грама риба на ден. Това съответства на 20 г рибено масло или на 2 г ненаситени мастни киселини.

Ниска е смъртността от сърдечносъдови болести в Средиземноморието и Далечния изток. Там наблягат на плодовете, зеленчуците, рибата и растителните мазнини.

Рибеното масло е с неприятен вкус. Затова учените търсят други продукти с високо съдържание на ненаситени мастни киселини. Те понижават общия холестерол и повишават "добрия холестерол", който защитава съдовете. Такива са бобовите растения, житните зародиши, соевите зърна, ядките и плодовете.

Същият полезен ефект има и чесънът, защото съдържа диалилсулфид. Помага и киселото мляко. Неговото въздействие се дължи на продукти на ферментацията: оротова киселина, лактоза и др.

В птичето месо има само 6 % мазнини и много белтъчини, магнезий и желязо. То е прекрасно за поддържане на линията при диети и диетолозите го препоръчват най-горещо.