Летни козметични маски

Летни козметични маскиЛятото и есента има най-много природни продукти за домашни маски. Летните козметични маски са лесни за приготвяне и разнообразни. Те са свежи и с по-ефективно действие върху кожата. Освен за красота с тяхна помощ може да излекувате някои възпаления на лицето.

Всеки тип кожа изисква определена маска, затова избирайте внимателно подходящите за вашата кожа.

Мазната кожа се нуждае от почистващи и изсушаващи маски. За суха кожа и бръчки се прилагат маски с мазнини. На чувствителната кожа пък са необходими успокояващи и овлажняващи маски.

Предлагаме ви 7 различни комбинации за летни козметични маски за красива кожа:

Маска от краставичен сок с извара

Смесват се 1 суп. лъж. извара и 2 суп. лъж. сок от краставица. Маската е полезна за нормална и мазна кожа.

Маска от краставичен сок, сметана и извара

Смесват се по 1 суп. лъж. и от трите продукта. Разбърква се до получаване на каша. При редовна употреба действа добре на чувствителна и суха кожа.

Маска от праскови

Обелва се половин праскова и се смачква на каша. Смесва се с 1 ч. лъж. царевично брашно или хума. Маската се маха след 20 минути. Подходяща е за нормална и мазна кожа.

Маска от моркови и лимон

2 ч. лъж. ситно настъргани моркови се смачкват. Смесват се с 1 суп. лъж. хума и се прибавят 6-7 капки лимонов сок. Маската остава върху лицето около 30 минути. След това се измива с хладка вода. Полезно действие има върху нормална и мазна кожа.

Маска от ягоди

Смачкват се 2-3 ягоди и се смесват с лъжичка сметана и лъжичка извара. Маската е универсална за всяка кожа.

Маска от салата

Нарязват се на ситно 2-3 млади листа от салата. Заливат се с 1 суп. лъж. топъл зехтин. Прибавят се 7-9 капки лимонов сок. Бърка се, докато се получи пюре. Остава върху лицето 30 минути. Подходяща е за нормална кожа.

Билкова маска против бръчки

Взема се по 1 ч. лъж. от каша запарена лавандула, лайка, мащерка. Към кашата се прибавя 2 ч. лъж. растително масло, 8-9 капки лимонов сок и 1 жълтък. Маската престоява върху лицето поне 30 минути. Използва се при суха кожа, защото има оздравяващо и стимулиращо действие. Редовното прилагане на маската предотвратява появата на бръчки.

Правила при домашни козметични маски

- Маските нанасяйте на чиста кожа;

- Слагайте маската на тънък слой. Това се прави, защото по-тънкия слой гарантира по-бързо и по-силно действие на маската;

- Маската трябва да е достатъчно гъста и да не се стича по лицето;

- Маска нанасяйте и върху кожата на шията;

- Горещите маски усилват функцията на кожата, а студените ги успокояват;

- Не се намазват с маска горните клепачи, кожата под очите и устните;

- Докато сте с маската е най-добре да бъдете легнали;

- Преди да почистите лицето, го покрийте с влажна кърпа. По този начин, ще размекнете маската и ще я отстраните по-лесно;

- Измивайте лицето с хладка вода.

Летните козметични маски се приготвят лесно и не струват много пари. А ако се прилагат по-често и редовно, дават отлични резултати. Имате ли изпитани рецепти за летни маски за лице и тяло? Споделете в коментарите.