Малините - диетични и богати на антиоксиданти

Ароматни и освежаващи малините имат съблазнителен хранителен вкус и съдържат уникални за здравето антиоксиданти. А може би най-хубавият страничен ефект е, че малините помагат на тялото Ви да отслабне.

Като храна и лекарство дивите малини се използват от незапомнени времена. Днес съществуват различни сортове малини. У нас се отглеждат Български рубин, Шопска алена, Херитидж и др. Плодовете на малината зреят през лятото и съдържат рядко срещани хранителни и лечебни свойства.

малини

Малините притежават силен и приятен аромат и вкус. Те действат тонизиращо на човешкия организъм. Малините са чудесен летен плод с ниска калоричност, лесно усвоими въглехидрати, високо съдържание на хранителни влакнини, ниско съдържание на протеини и мазнини, богати на минерални вещества и витамини.

Малините съдържат голямо количество елагонова киселина, която заедно с други флавоноиди действа като мощен антиоксидант и неутрализира вредните свободни радикали. Малините съдържат и още един силен антиоксидант - витамин С (20-30 мг).

Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите, 3 пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите.

Освен това малините съдържат микроелементи мед, цинк, манган, селен, желязо, а също и макроелементите калий, магнезий, фосфор и калций. Високият процент на калия регулира водния баланс в организма, а калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждането на костите и зъбите и за регулиране на нервната система и мускулите.

Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност (52 кал), почти липсата на захароза и високо съдържание на влакнини правят малините подходяща храна както за диети за отслабване, така за лекарство за хора, страдащи от диабет-2, сърдечни и други заболявания.

Чаят от сухи плодове е прекрасно средство против простудни болести. Пресните плодове, както и малиновия сок се препоръчват при чести повръщания при бременност. Малините са полезни също и при стомашно чревни разстройства, тъй като имат висока киселинност.

Помнете малините трябва да се берат сутрин рано, така плодовете са по-издръжливи на механични повреди. Може да ги запазите до 10 дни, в хладилник при температура 0-1.5оC, в затворени стъклени буркани.

Съдържание в 100 г свежи малини
Калории 52 Натрий 1 г Витамин В3 0.59 мг
Въглехидрати 12 г Желязо 0.69 мг Витамин В6 5.5 мкг
Протеини 1 г Цинк 0.42 мг Фолиева киселина 21 мкг
Мазнини 1 г Мед 0.09 мг Пантотенова киселина 0.33 мкг
Влакнини 7 г Манган 0.67 мг Елагова киселина 140-250 мг
Вода 86 г Селен 0.2 мг Антоциани 22-25 мг
Калций 151 мг Витамин В1 32 мкг Витамин Е 0.87 мг
Калий 151 мг Витамин В2 38 мкг Витамин С 20-30 мг