Как правилно да мием косата си?

Шампоаните почистват косата добре, но за сметка на това я обезмазняват доста. След измиване с шампоан, косата е мека и пухкава, но и по-уязвима на прах - замърсява се по-лесно и бързо. Ето защо се налага по-често миене на косата. Особено при по-слаба и тънка коса, това може да я увреди допълнително.

Как правилно да мием косата си?

С какво да си мием косата?

Произвеждат се разнообразни шампоани, които се различават само по добавената активна съставка - билки, витамини, яйчен жълтък, био продукти, лекарствени съставки и т.н. Малко наивно е да се приеме, че за времето, което шампоанът престоява върху косата, тези съставки могат да окажат лечебно действие.

Те имат предимно поддържащо и профилактично въздействие. Един добър шампоан не бива да уврежда структурата на косъма и да променя трайно киселинното равновесие на кожата. След всяко миене то се възстановява за 20-30 минути.

Бонус: Домашен шампоан с хума

Красива коса с правилно миене

Ако косата не е много замърсена, шампоанът се разтрива между дланите и после се занася равномерно. Масажира се с пръсти, за да стане на пяна, изчаква се две минути и пак се масажира. Ако вторият път образува пяна, не е необходимо да се сапунисва още веднъж.

Мазните коси непременно се сапунисват 2 пъти. Изплакването е продължително, най-малко 3 минути, с хладна вода. Много мазните коси се мият с гореща вода, нормалните - с топла, а сухите и нежни - с хладка вода.

Колко пъти да си мием косата?

Косата се мие един път седмично. Ако е много мазна - на 3-4 дни, а сухата - на 7-9 дни.

Последната вода трябва да съдържа оцет или лимонов сок - по една чаена лъжичка на литър вода. Това премахва варовитите остатъци, възстановява киселата реакция на кожата. Косата става мека, лъскава и защитена.

Сушенето да става постепенно, тъй като силният и горещ сешоар пресушава косата, а мазната впоследствие се омазнява още повече.

Измиването на косата с жълтък

Подходящо е за сухи, изтощени и чупливи коси. Смесва се 1 жълтък и 1 с.л ракия или коняк. Нанася се върху измитата коса и се оставя да действа 15 минути. Отгоре се поставя найлоново фолио или шапка, за да се запази топлината. Измива се обилно с топла вода. Кожата се масажира нежно. При мазни коси се измива два пъти с шампоан. Накрая се полива с плодов оцет.

Ако косата е суха и изтощена се смесват жълтък и рициново масло като майонеза. Добавя се супена лъжица ракия или коняк. Сместа се намазва върху измитата коса. Тази смес може да се ползва и като маска и да се държи на главата един следобед или една нощ. След измиването обилно се плакне. Накрая се полива с лимонова вода или билков оцет.