Подхранване на косата

Кратък списък с хранителните вещества необходими, за да подхраните косата си. Една част от тях набавяйте с храната, а другата с подходящи хранителни добавки.

Подхранване на косата

Омега 3 мастни киселини

Омега 3 мастните киселини са важни за правилото функциониране на клетъчните мембрани. Лесно чупливата и крехка коса е сигнал за липса на омега 3 мастни киселини. Омега 3 са необходими както за косата, така и за кожата на скалпа. Много омега 3 ще откриете в храни като сьомгата. Растителни източници са лененото семе и орехите.

Бета каротин

Бета каротина и витамин А са важни за образуването на себум, който ще пази кожата на главата и косата ви хидратирана и еластична. Нуждаете се от витамин А и за растежа на клетките, в случая тези на косата. Внимавайте с високите дози витамин А от хранителни добавки. Фокусирайте се върху храни като моркови, тиква и други богати на бета каротин.

Биотин

Биотинът много често се препоръчва за здрава коса и може би често сте чували за него дори в рекламите на шампоани и други продукти за коса. Ще го откриете в храни като бадеми, яйца, леща и малини.

Цинк

Цинкът е важен за здравата коса и предпазва от опадането ѝ. Цинк може да си набавите лесно от храни богати на протеини, примерно яйца и пилешко месо. Много богати на цинк са стридите.

Желязо

Желязото е необходимо за образуването на хемоглобин, който пък се грижи за достигането на кислород до всички части на тялото, включително косата и скалпа. Липсата на желязо води до анемия, чиито първи симптоми са падането на коса.

Витамин С

Витамин С помага за усвояването на желязо от храните. Необходим е още за образуването на колаген, важен компонент на съединителната тъкан. Здравата и гъвкава съединителна тъкан е значим фактор, ако искате да имате здрава коса. Така че включвайте в менюто, храни като портокали, лимони, боровинки, домати.

За да имате здрава коса, трябва да се придържате към здравословна диета (да се храните правилно, това като че ли е ясно). Не се обезкуражавайте, подобренията ще дойдат постепенно, а не веднага. Промените в храненето ще подпомогне израстването на нова, здрава, силна коса от няколко месеца до година.