Какво лекуват минералните води?

Не е случайно, че лечението с минерални води има хилядолетна история. Хората постоянно са се убеждавали, че който използва минерална вода, получава подобрение. Много лечебни средства са били отхвърляни, но балнеолечението продължава да се прилага успешно и до днес.

Лечение с минерална вода

Една топла минерална вода увеличава диорезата, разрежда урината, способства за изхвърляне на песъчинки и възпалителни продукти, оказва също благоприятен ефект върху чернодробно-жлъчната секреция. Една минерална вана въздейства върху много системи и органи, като те реагират положително. И обмяната на веществата, и нервно-вегетативната система също се нормализират.

Действието на минералната вода е комплексно. Тя действа с минералните си вещества, действа с топлината си, действа с подемната си сила и хидростатичното налягане, т.е. тя съчетава редица фактори. Полезните минерални вещества преминават през кожата, макар и в по-слаба степен.

Минералната вода влияе по-силно върху болезнените точки и по този начин има известно сходство и с акупунтурата. Ако няма заболяване, в такъв случай се усъвършенстват защитните механизми, имунитета на човека. И оттук ползата и като профилактично средство.

Минералните води нямат страничните неблагоприятни действия на лекарствата. Това е много важно. Те предизвикват ценни ефекти като намаляване на артериалното налягане, болкоуспокояващо, антиалергичен, диуретичен и т.н. Това са ефекти, които могат да се получат и с лекарства, но без вредните действия на някои техни съставки.

Минералната вода осъществява огромен контакт с целия организъм, когато човек взема вана или като я пие. Лекува се дадено заболяване, но фактически и други болестни състояния също се повлияват добре.

При редовна консумация на минерална вода организмът се освобождава от различни токсични вещества. Всичко това в голяма степен се изхвърля с урината. Помага при лекуването на редица хронични и масово разпространени заболявания, като сърдечносъдовите - главно хипертонична и коронарна болест, заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни.

Самото пиене на определени води има благоприятно въздействие върху храносмилателния тракт и върху отделителната система. Това е от голямо значение за здравите хора и особено за хора със смущения в храносмилателната система. Минералните води идват съвършено чисти от недрата на земята и трябва да се използват широко.