Патладжани по овчарски

Родина на патладжана е Индия, където и до днес расте в диво състояние. Пренесени са в Африка от персийските търговци. В Европа синият домат достига чрез арабите, а първите сведения за него са от ХVI в.

Патладжаните са много полезни при лекуването от атеросклероза и за предпазване от нея, тъй като спомагат за отделянето на холестерол от организма и довежда до значително намаляване на количеството му в кръвта и в стените на кръвоносните съдове.

Хранителна стойност в 100 г патладжан
Белтъчини 1.4 гр Витамини в мг %
Мазнини 0.2 гр Витамин С 5
Въглехидрати 4 гр Витамин В1 0.04
Целулоза 1.1 гр Витамин В2 0.05
Вода 92.8 гр Витамин РР 0.6
Калории 24 Каротин 0.031

Наличието на голямо количество калий в патладжаните, който усилва работата на сърцето и спомага за изхвърлянето на течностите от организма, увеличава тяхната ценност при диети.

Патладжаните се препоръчват за възрастни хора, болни от сърдечно-съдови болести. Освен това са патладжаните са полезни при подагра. Синия домат трябва да се избягва от болни с бъбречно-каменна болест.

Патладжани

Рецептата, която избрахме е за пълнен патладжан, но със зеленчуци. Нарекохме я "Патладжани по овчарски". Времето за приготвяне е 1 час.

Хранителна стойност и калории в една порция:
Мазнини: 16.15 гр.
Протеини: 10.73 гр
Въглехидрати: 29.60 гр
Калории: 306.67

Необходими продукти:

2 патладжана
2 моркова
3 средни чушки
1 домат
2 скилидки чесън/лук
Магданоз
Олио
Сол
Брашно

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на 2 половини. Издълбава се вътрешността им (като лодки) и се посоляват. Оставят се настрани, за да се отцеди горчивия сок.

Задушават се нарязаните на ситно зеленчуци и измитата вътрешна част на патладжана за 10 минути.

Измиваме патладжаните и ги напълваме със задушените зеленчуци. Нареждаме пълнените патладжани в намазнена тавичка и пълним 1/2 от тавичката с вода. Печем докато водата се изпари.

Приготвяме сос от 2 с.л брашно и 1 ч.ч вода и доливаме този сос в тавичката. След това връщаме тавата във фурната и запичаме до сгъстяването на соса. Сервираме патладжаните, полети с малко сос и с магданоз за украса.

Приятно хапване!

Пълнени патладжани