Предменструален синдром (ПМС) - хранителен режим

предменструален синдром

Когато анализираме факторите, водещи до появата на предменструални симптоми, естествено възниква въпросът, защо те не засягат всички жени.

Сложността на отговора идва от това, че причините не трябва да се разглеждат изолирано. Оплакванията при различните жени са колкото разнообразни, толкова и индивидуални.

Обикновено те се появяват във втората половина на менструалния цикъл и се изразяват в раздразнителност или подтиснато настроение, съпроводено с упорито главоболие, което не се повлиява дори от лекарства, нарушава се сънят.

Гърдите са увеличени, напрегнати, болезнени особено при допир. Понякога се появяват отоци по лицето и крайниците, бодежи в сърдечната област, сърцебиене, кръвното налягане е променливо.

Изостря се апетитът към въглехидратни храни. Някои жени получават пъпки или тъмни петна по кожата. При повечето обаче се наблюдават само част от тези оплаквания. Те се явяват 5 до 7 дни преди менструацията и след нея отзвучават.

При тежката форма те съпровождат цялата втора фаза на менструалния цикъл, като достигат своя максимум 24-48 часа преди началото на кръвотечението. Тази форма на ПМС често се съчетава с нередовна и оскъдна менструация, а при изследване се установяват хормонални смущения. Това води до нарушаване на менструалния цикъл.

Предменструалният синдром е хронично заболяване, което не изчезва от само себе си. Важно значение за профилактиката има хигиенният и хранителният режим, които облекчават леката му форма.

- Правилният режим на работа и почивка укрепват нервната система.

- Много полезни са сутрешната гимнастика, разходките на чист въздух, умерените спортни упражнения и туризъм.

- Продължителността на съня трябва да бъде не по-малка от 7-8 часа в денонощието.

- Храната трябва да е лесно усвоима, предимно протеинова, богата на витамини А, В, С, Е.

- С въглехидратите, мазнините, кафето, течностите и солта не трябва да се злоупотребява.