Полезен ли е хлябът при диети?

В съвсем недалечното минало да няма хляб за вечеря беше равнозначно на стихийно бедствие, особено ако близкият магазин е вече затворил. Но в последно време все по-често се чуват възгласи, че основният принцип на здравословното хранене се свежда да отказ от хляб. Нима хлябът от хранителна необходимост се е превърнал в нещо нежелано. Или все пак слуховете за вредата от хляба са твърде преувеличени, а баба ми, която винаги ме караше да ям с хляб, е била права?

хляб

Кога се е появил хлябът не е точно известно, но е сигурно, че е било отдавна. Именно хлябът е помогнал на човека да забрави за номадския начин на живот. Работата е там, че човек е престанал да има нужда от бързи и лесни източници на енергия - такива, каквито са в хляба. Той просто няма къде да изразходва тази енергия.

Хлябът е ценен източник на почти всички необходими хранителни елементи. А също така съдържа влакнини, помагащи на храносмилането.

Хлябът съдържа белтъчини и въглехидрати в оптимално съотношение 1:6.

Хлябът е идеален източник на триптофан, аминокиселина, която подпомага изработването на хормона на доброто настроение - серотонин. Така че хлябът помага в борбата със стреса.

В хляба има много биотин, който е важен за косата. Той я прави здрава и блестяща.

Благодарение на същите тези влакнини, хлябът забавя усвояването на мазнините и затова предпазва от атеросклероза.

Хлябът е източник на бързи и бавни въглехидрати, затова чувството за ситост не само че бързо възниква, но и се запазва по-дълго.

Как да изберем правилния хляб?

Купувайте само хляб от едрозърнесто брашно. Как да го определите? Колкото по-мек, по-въздушен и еднороден е хлябът, толкова по-висококачествено брашно е използвано за изработката му.

Изделията от висококачествено брашно оставете за изключителни случаи.

Даже полезния хляб трябва да се яде с мярка. Напомням ви за съдържащите се в 100 г хляб 200-250 калории.

Не яжте хляб с месо. Белтъчините и въглехидратите трудно се смилат заедно.

Как да съхраняваме хляба?

Хлябът се съхранява най-добре в дървена или пластмасова кутия. В никакъв случай не го завивайте в найлонова торбичка. Вместо това използвайте кърпа.

Митове за хляба

Мит №1 - От хляб се дебелее. Истина - Ако се храниш само с хляб и вода, то е доста проблематично да напълнееш.

Мит №2 - Черният хляб е по-полезен. Истина - Черният ръжен хляб действително съдържа малко повече полезни вещества, отколкото белия хляб тип Добруджа. Макар че, разликата е несъществена. Да бъдем откровени, белият едрозърнест хляб е по-полезен от черния, направен от ситно смляно ръжено брашно.

Мит №3 - От черния хляб не се дебелее. Истина - От черния хляб, както и от всеки друг, може да се надебелее. Ако не се спазва мярка.