Любопитни факти за житните растения

За многохилядната човешка история продуктите от зърно са били основна съставка на менюто за хранене, а за много народи и основна ежедневна храна. Както твърдят историците, човекът е започнал за пръв път да култивира зърнени растения преди 10-15 хиляди години.

Житни растения - пшеница

Многочислените изследвания на учените потвърждават, че житните растения не просто са полезни за здравето, но и също така помагат в борбата с някои болести. Според учените, употребата на пълно зърнести храни и житни култури стимулира работата на стомашно-чревния тракт, възстановява структурата на кожата, влияе положително на нервната и сърдечно-съдовата система.

Хранителните влакнини, на които за богати житните растения, са много важни за организма ни, тъй като не само изхвърлят вредните вещества от организма и подобряват храносмилането, нормализирайки теглото, но и повишават имунитета, оказват противоалергично действие, възстановяват хормоналния баланс при жените.

В днешно време кухните на света са натрупали огромно количество различни диетични рецепти на блюда и напитки от житни - от овесените крекери до ризотото.

Ето няколко любопитни факта за съвременните житни растения:

- Пшеницата заема водещо място измежду житните в храната на човек. От хляба и тестените изделия човек получава до 30% белтъчини средно дневно. Блюдата от пшеница нормализират храносмилателните и обменните процеси, изхвърлят шлаките от организма, спомагат за укрепването на мускулите.

- Овесът по съдържание на лесноусвояеми белтъчини и мазнини е по-богат от другите житни. Той се отличава с оптимално процентно съотношение на въглехидрати, белтъчини, мазнини и витамини от В комплекса.

- Половината жители на нашата планета считат ориза за основа на своето хранене. Кафявият неполиран ориз съдържа различни мазнини, минерални соли и витамини, необходими на човек. Този най-ценен според хранителните си свойства ориз е особено богат на витамини от групите В и РР.

- Просото - една от главните житни култури в Африка и Азия. В храната се използват цели зърна, в които има много магний, каротин и витамини.

- Царевицата е богат източник на скорбяла, желязо, витамини В1, В2, PP, D, Е и каротин (провитамин А).